Maguskartuli-kinoa tšilli
Valmimisaeg: 1 tund
Kogus: neljale
Vaja läheb:
1 purk musti ube (võib asendada ka teiste meelepäraste ubadega)
1 purk kidney ube
300 g viilutatud tomateid
1 purk tomatipastat
1 suur hakitud maguskartul
200 g keetmata kinoad
1 hakitud sibul
5-6 hakitud küüslauguküünt
4 tassi vett või köögiviljapuljongit
1 spl oliiviõli
1,5 spl tšillipulbrit
1-2 tl vürtsköömneid
1 spl kuivatatud pune (võib asendada basiiliku või tüümianiga)
Maitseks veidi küüslaugupulbrit, sibulapulbrit, soola.
Serveerimiseks rohelist sibulat, avokaadot.
Valmistamine:
Lase keskmisel kuumusel poti põhjas õli kuumaks. Kuumuta potis sibulat umbes 7-10 minutit, kuni see on pehme ja kuldpruun. Lisa küüslauk, sega ja kuumuta veel umbes minuti jagu.
Lisa tomatipasta, tšillipulber, vürtsköömen, pune, küüslaugu- ja sibulapulber, sega ja kuumuta veel umbes 2 minutit. Aseta potti tomatid, vesi või köögiviljapuljong, oad ja maguskartul ning sega läbi. Viimasena lisa juurde jooksva külma vee all korralikult loputatud kinoa ja keeda tasasel tulel umbes 30-40 minutit aeg-ajalt segades.
Tšilli on valmis, kui maguskartul on pehme.
Kartulisalat
Valmimisaeg: 1 tund
Kogus: neljale
Vaja läheb:
8 kartulit (koorega keedetud)
2 porgandit (koorega keedetud)
pool sibulat (haki peeneks)
3/4 tassi konservherneid (hästi sobivad ka külmutatud rohelised herned, millel enne lasta u 10 minutit toasoojas taheneda)
pool tassi konservmaisi
2-3 marineeritud kurki
2-3 tk taimset viinerit (nt BonSoya), võib ka ära jätta
1 purk taimset salatikastet (nt soja) või veerand kuni pool purki “Taimetoitlaste kastet”
200 ml taimset koort (soja- või kaerakoor)
peotäis värsket tilli (hakitud)
1 tl sinepit
Maitseks soola, pipart
Valmistamine:
Keeda koos koorega kartulid ja porgandid ning lase neil täielikult maha jahtuda. Tükelda kartulid ja porgandid väikesteks tükkideks, haki sibul ning marineeritud kurk peeneks, lõika viinerid kuubikuteks. Pane kõik hakitud köögiviljad ja viinerid kaussi ning lisa herned ja mais. Maitsesta salatit soola, pipra, tilliga ja lisa sinep, taimne salatikaste ja koor ning sega hoolikalt. Enne salati serveerimist soovitame hoida seda umbes tunnikese külmas.
Kui tundub, et salat on liiga kuiv, lisa veel toidukoort.