Tarte tatin ehk tagurpidi õunakook
kodus.ee
Tagurpidi õunakook. | Shutterstock

Tarte tatini valmistati esimest korda 1880. aastatel Prantsusmaal. Seda klassikalist magusrooga võiks vahest koduski teha.

 

Vaja läheb:
125 g toasooja võid
1 dl peensuhkrut
1 väike muna
3 dl nisujahu

Täidis:
75 g võid
1 dl peensuhkrut
1 kg hapusid õunu
½ dl roosuhkrut

Vahusta või suhkruga, lisa muna ja jahu ning sega tainas ühtlaseks.
Sõtku tainast 5 min, kuni see muutub läikivaks. Keera siis toidukilesse ja pane paariks tunniks külmikusse. Võta tainas külmikust välja tund enne küpsetama hakkamist.

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Koori ja puhatsa õunad, lõika tükkideks.
Tükelda või malmpannile või siis vormi, mis kannatab pliidikuumust. Puista peale suhkur ja kuumuta mõõdukal kuumusel, kuni suhkur sulab ja muutub helepruuniks.
Rulli tainas panni läbimõõdust pisut suuremaks plaadiks. Tõsta see tainas õunte peale ja lõika liigsed servad ära.
Vajuta tainas tihedalt õunte ja panni srevade vahele. Torka tainakaane sisse kahvliga auke.

Küpseta pirukat 200kraadises ahjus umbes 20 min. Võta pirukas ahjust välja ja lase 10 min jahtuda. Aita piruka servad noaga panni külgedelt lahti ja kummuta küpsetis taldrukule.
Paku näiteks jäätise ja karamelli dessertkastmega.

karamelli dessertkaste

Karamelli dessertkaste.
Tootja/maitsemaailm.ee