Vanad retseptid uute koostisosadega. Vaarika-šokolaadi küpsisetort ja suitsulõhe-toorjuustu määre

kodus.ee
Küpsisetort. | Tootja

Aastate möödudes on muutunud nii tooted poeriiulitel kui ka tarbijate elustiil – selle tulemusel otsitakse toiduvalmistamisel alternatiivseid ja tervislikumaid maitseid. Eesti hinnatud toidublogijad annavad soovitusi, kuidas nii vanaemade retsepte hoida ja kaasajastada, asendades mõne koostisosa maitsva ja meelepärasema alternatiiviga. 

Toidublogija Sandra Daškova hindab, et toiduvalmistamisel oleksid koostisained võimalikult tervislikud ning kvaliteetsed. 

„Sageli juhtub nii, et otsides tervislikumat alternatiivi, muutub vana hea retsept veelgi paremaks. Näiteks küpsetiste puhul saab väga edukalt asendada koore toorjuustuga – see muudav tekstuuri meeldivalt sametiseks ning valminud roa tervislikumaks,“ tõdes Daškova. 

Toidublogija Tuuli Mathiseni sõnul võimaldab mõne vana retsepti koostisosa uuendamine uudistootega muuta toiduvalikut mitmekülgsemaks. “Kuna paljude eestlaste toidulaual on igapäevaselt võileivad, siis otsitakse põnevaimaid alternatiive leivakatteks. Või asemel aga on lihtsam ja tervislikum kasutada näiteks toorjuustu, mille maitsevõimalusi saab igaüks ise täiendada,” tõi Mathisen esile. 

Toidublogijad soovitavad proovida kahte vana-retsepti uues kuues. 
 

Vaarika-šokolaadi küpsisetort
 

Sandra Daškova pere traditsiooniks on küpsisetort, millele ta on andnud uue hingamise. „Mäletan, et väiksena tegin seda koguaeg vanaema juures ning hiljem kodus koos emaga. Meie traditsiooniline küpsisetort nägi ette, et küpsis kastetakse piima sisse ning kihiti pannakse vahele moosiga segatud kohupiimakreem ja kõige peale marjad,” sõnas Daškova, kes soovitab maheda ja sametise küpsisetordi saavutamiseks asendada kihiti kohupiim toorjuustuga. 

Koostisained

2 pakki toasooja toorjuustukreemi
400g kohupiimapastat
piima küpsiste kastmiseks
200g külmutatud vaarikad
3 pakki klassikalist küpsist
2 pakki šokolaadi küpsist
1tl vaniljesuhkrut
80g suhkrut

Valmistamine

Pane kohupiimapasta kaussi ning lisa sinna külmutatud vaarikad, vaniljesuhkur, suhkur. Saumikserda segu ühtlaseks massiks. Katseta küpsise kogusega, arvestades kui suurt ja kõrget torti teha tahad. 

Kasta küpsis piima sisse ning lao sobiva kujuga alusele. Küpsisekiht kata ühtlaselt kohupiimamassiga. 

Pane peale uus piima sisse kastetud küpsisekiht ning kata see spaatli abil toorjuustukreemiga. 

Korda, kuni saad tordi valmis. 

Pane üleöö külmkappi tahenema. Kaunista torti nii ilusasti nagu oskad. Ja valmis ta ongi!

voaileib.jpg

Suitsulõhe-toorjuustu määre.
Tootja

Suitsulõhe-toorjuustu määre

Toidublogija Tuuli Mathisen on loonud kreemise kalamäärde, mis sobib nii hommikusöögilauale kui ka vajadusel pidutoiduna suupistetena serveerituna. Seni on määrete valmistamisel olnud populaarne kasutada võid või vahukoort, siis kalamäärdes saab retsepti koostisosana asenduseks kasutada nii naturaalset toorjuustu kui ka erinevaid maitsestatud toorjuuste.

Koostisained

200 g kuumsuitsulõhet, väiksemaks tükeldatuna
2 pakki toorjuustu
2-3 sl rammusat majoneesi
paar peotäit värsket hakitud tillisoola ja pipart
soovi korral sidrunimahla või sidrunipipart
lõhemarja (soovi korral)

Valmistamine

Sega toasoe toorjuust lõhetükkide, majoneesi, tilli, soola ja pipra ning soovi korral sidrunimahla või sidrunipipraga. Sega kõik läbi ja säti maitsed parajaks. 

Serveeri musta leiva või röstsaiaga. Pidulaual võid seda määret serveerida korvikeste või profitroolide sees või väikestel suupisteleibadel. 

Eriti luksusliku lõppviimistluse jaoks võid igale leivale tõsta veel veidi kalamarja. 

Sarnased artiklid