Tallekoot mokakastmega
Neljale 4 kondiga tallekooti (u 400 g/koot)
Valmistusaeg u 4 tundi
Tarvis läheb:
25 g võid
1 suur porgand
kaalikat
juursellerit
1 sibul
4 dl punast veini
1 tl soola
4 dl lihapuljongit
näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
mõni rosmariinioks ja tüümiani
Mokakaste
3 dl lihaleent
2–3 sl tumedat siirupit
1 pakike (1,8 g) espressopulbrit
25 g võid
1½ sl nisujahu
Tee nii:
1. Eemalda kintsult kelmed ja rasv. Loputa jooksva külma vee all ja kuivata kintsutükid. Kuumuta pannil või ja pruunista liha mõlemalt poolt. Koori ja lõika köögiviljad parajateks tükkideks.
Pane lihatükid patta. Prae juurviljad pannil kergelt läbi. Tõsta köögiviljad potti lihatükkidele.
Lase punane vein ja lihapuljong pannil korraks keema ja vala potti. Viimast pane nii palju, et kataks liha ja köögiviljad. Mõne aja pärast lisa maitseained ja ürdid.
2. Lase kintsutükkidel haududa 150-kraadises ahjus umbes 3 tundi või nii kaua, kuni liha on pehme ja luudelt lahti. Tõsta küpsed lihatükid nõrguma ja kurna leem.
3. Keeda leent siirupis 5 minutit ja siis lisa espressopulber. Sega veel või ja jahu omavahel, lisa see leeme sisse ning klopi leem kastmeks.