Soolased toidud maasikatega
Pille Petersoo
Kodu & Aed
Värsked aedmaasikad | Shutterstock

Kuigi maasikaid sööme põhiliselt magustoiduks, sobivad nad ka soolase käigu juurde – näiteks salatisse või ka supi sisse.

retseptid-juuli2015-1.jpg

Maasika-tomati külmsupp
Juta Kübarsepp

Maasika-tomati külmsupp

Kuuele kuni kaheksale

Hispaanlaste suvelemmik gazpacho ehk külm tomatisupp on saanud täiendust magusate maasikate näol. Eestlastele ehk mõnevõrra ootamatu kooslus, aga tuletame meelde, et botaanika mõistes on ka tomatid marjad.

500 g küpseid maasikaid

500 g küpseid tomateid

5–6 sl head oliiviõli

1 sl veiniäädikat

1 väike küüslauguküüs

soola ja musta pipart

vajadust mööda suhkrut

Pane maasikad, tomatid, oliiviõli, veiniäädikas ja kooritud küüslauguküüs kannmikserisse või köögikombaini ning püreesta. ühtlasema massi saamiseks võid külmsupi läbi sõela hõõruda. Maitsesta supp soola, pipra ja vajaduse korral ka suhkruga parajaks. Hoia serveerimiseni külmkapis.

retseptid-juuli2015-2.jpg

Sealihasalat maasikate ja palsamiaadikaga
Juta Kübarsepp

Sealihasalat maasikate ja palsamiäädikaga

Kuuele kuni kaheksale. Kui soovid, võid praetud piprafilee asendada vinnutatud singiga. Tulemuseks on suvine ja nägus salat.

400–450 g sea sisefileed

2 tl purustatud musta pipart või head

Piprasegu

1 sl oliiviõli

250 g puhastatud maasikaid

4 sl head palsamiäädikat

Umbes 100 g rohelisi salatilehti (nt rukola või põldkännak e põldsalat)

100 g kitsejuustu (võib olla feta)

2 sl röstitud päevalilleseemneid või

Mandlilaaste või hakitud pähkleid

Soolahelbeid

Võta seafilee umbes tunnike varem toatemperatuurile soojenema. Hõõru filee julgelt pipraga sisse. kuumuta suurel paksupõhjalisel praepannil õli, siis tõsta pannile seafilee ning pruunista see korralikult ümberringi. väldi siiski liigset küpsetamist, sest muidu muutub liha tuimaks. Tõsta filee pannilt ning lase veidi jahtuda. lõika piprafilee seejärel õhukesteks viiludeks. Puhasta maasikad, sega palsamiäädikaga. Tõsta vaagnale või kaussi salatilehed, puista peale maasikad ning seafileelõigud. Murenda peale juust, puista üle päevalilleseemnetega. kõige peale raputa mõned soolahelbed ja serveeri.

 

 

Artikli märksõnad