Miks tasub süüa brokolit? Maitsev brokolisupp

Taimne Teisipäev
Maailma kõige tervislikum köögivili. | Shutterstock

Maailma kõige tervislikuma köögivilja tiitlit kandev brokoli on roheliste õisikutega kapsaline, millest saab valmistada salateid, vokiroogasid, suppe, pirukatäidist või ahjurooga. Brokoli sobib ideaalselt ka toorelt suupistevaagnale koos dipikastmega.

Brokoli ostmisel vali võimalikult kompaktne ja tumedavärviline vili, millel võiks olla punakaslilla kõrvaltoon. Hästi valmistatuna on brokoli väga maitsev, tervislik ja madala kalorsusega.
Brokoli ei vaja pikka valmimisaega, vaid piisab paarist-kolmest minutist keevas vees või viiest minutist kuumas aurus.

 

Brokolit tasub süüa, sest:

* selles on rohkesti on rauda, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit;

* see sisaldab karotenoide, nagu beetakaroteen ja luteiin, samuti foolhapet, C- ja K-vitamiini ning mitmeid B-rühma vitamiine;

* tänu kõrgele kiudainete sisaldusele on brokoli kergesti seeditav;

* brokoli söömine aitab pidurdada arterite lubjastumist ehk ateroskleroosi.

Toitumisalane info:

Brokoli sisaldab 100 g kohta 33 kcal, rasvu 0,4 g, kiudaineid 2,6 g, suhkruid 1,7, valke 2,8 g.

 

Hea retsept: brokolisupp
 

Vaja läheb:

400 g hakitud brokolit

200 g hakitud porgandit

200 g hakitud sellerivart

200 g hakitud sibulat

1 hakitud küüslauguküüs

0,5 tl soola

3 spl jahu

200 ml köögiviljapuljongit

1 pakk köögikoort (nt soja- või kaerakoor)

1 purk kookospiima

2 spl maitsepärmi (BonSoya)

Valmistamine:

Lisa pannile või poti põhja veidi õli ning hauta brokoli, porgand, seller, sibul ja küüslauk pehmeks ning lisa sool. Lisa juurde 3 spl jahu ja sega läbi, hauta veel umbes 1 minut. Lisa juurde köögiviljapuljong, köögikoor, kookospiim, maitsepärm ning sega.

Hauta suppi keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Kui supp on valminud ja viljad on pehmed, blenderda või purusta saumikseriga supp kreemjaks.

Kõrvale passib hästi tume leivakäär!

Artikli märksõnad