Ahjuvorm kõrvitsa ja seentega

Pille Enden
Ahjuvorm kõrvitsa ja seentega | Jaan Heinmaa

Kõrvits on mahe ja mahlakas, annab mõnusa konsistentsi supile, pirukale, pudrule, vormi- või pajaroale. Ka magusrooga ja kooki passib suurepäraselt. Hoidistamistki ei saa unustada: kõrvitsat tasub purki panna klassikalise marinaadiga või ka näiteks pohlade või pihlakatega.

Toasoojas kipub kõrvits paari-kolme kuu pärast riknema, kuid jahedas ja kuivas kohas peab terve koorega vili kuni pool aastat vastu. Lahtilõigatud kõrvits säilib külmkapis mõne päeva, pikemaks tarvitamiseks võib seda parajate portsudena sügavkülma panna.

Ahjuvorm kõrvitsa ja seentega | Jaan Heinmaa

Ahjuvorm kõrvitsa ja seentega

Kuuele

Kreeka moussaka’st inspireeritud ahjuroas on baklažaani asemel kõrvits, mis muudab selle toidu eriti hõrguks.

Valmistusaeg 35 minutit + 20–25 minutit ahjus

2 sl oliiviõli

1 sibul

3 küüslauguküüs

0,25–0,5 tl jahvatatud kaneeli

1 tl jahvatatud köömneid

0,5 tl Cayenne’i pipart

1 tl kuivatatud punet

400 g veisehakkliha

1 dl kuiva punast veini

1 purk (400 g) tükeldatud tomateid

500 g kõrvitsat

200 g pruune šampinjone vm seeni

soola, musta pipart

Juustukaste:

75 g võid

1,5 sl nisujahu

6 dl piima

80 g riivitud parmesani

riivitud muskaatpähklit

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pannil kuumuta õli. Haki sibul ja prae 3–4 minuti jooksul pehmemaks. Lisa hakitud küüslauk, kaneel, köömned, Cayenne’i pipar ja pune. Kuumuta läbi. Pane pannile hakkliha ja prae 6–8 minutiga pruuniks. Lisa vein ja tomatid. Lõika kõrvits u 1 cm kuubikuteks, seened viiluta. Pane pannile ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust, pane kaas peale ja hauta 10–15 minutit, kuni kõrvits on pehme. Maitsesta soola ja pipraga.

Kastme valmistamiseks sulata potis või, lisa jahu ja kuumuta läbi. Tõsta pliidilt ära ja lisa vispeldades vähehaaval külm piim. Pane pliidile tagasi ja kuumuta kaste paksemaks. Samal ajal klopi vispliga, et ei tekiks klompe. Lülita pliit välja. Lisa riivjuust ja sega, kuni see ära sulab. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga.

Tõsta hakklihasegu ahjuvormi, kaste pane ühtlaselt peale. Küpseta 20–25 minutit, kuni pealispind pruunistub. Võta ahjust, lase 10 minutit seista ja serveeri värske salatiga.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid