Kaks suvist salatit, mis sobivad pearoaks

kodus.ee
Kreeka salat. | Shutterstock

Suvel sobib salat hästi ka pearoaks – eriti kui selles on lisaks värskele krõmpsuvale rohelisele ka toitvamaid rikkalikke ja maitserohkeid koostisosi, nagu juust või suitsukala ja muna.

Kreeka salat

Neljale

Tarvis läheb:

4 tomatit
0,5 värsket kurki
1 roheline paprika
1 punane sibul
200 g salati- või fetajuustu
1 dl musti oliive

Kastmeks:

3 sl oliiviõli
1 sl punast veiniäädikat

Pealeriputamiseks:

1 tl punet
purustatud musta pipart

Loputa paprika, kurk ja tomatid. Lõika tomatid sektoriteks ja viiluta kurk. Lõika paprika pooleks, eemalda seemned, vars ja valged osad, lõika paprika ribadeks. Koori punane sibul ja lõika õhukesteks viiludeks. Nõruta oliivid. Sega kõik köögiviljad omavahel ning jaga juustuviilud või -kuubikud peale. Kalla salati hulka oliiviõli ja veiniäädikas.
Jahvata salati pinnale pisut musta pipart ja riputa peale punelehti.

 

Suitsukalasalat. | Shutterstock

Suitsukalasalat

Selles salatis sobib kasutada nii värsket suitsutatud räime, rääbist, siiga, ahvenat kui ka vikerforelli.

Neljale

Tarvis läheb:
paar peotäit erinevaid salatilehti
2 kimpu sibulapealseid
400 g suitsukala
4 keedetud kartulit
2 keedetud muna
4 tomatit
1 dl rohelisi oliive

Kastmeks:

0,5 dl õli
2 sl veiniäädikat
1 sl sinepit
tsipake suhkrut
soola
purustatud musta pipart
peeneks hakitud tilli ja rohelist sibulat

Loputa salatilehed puhtaks, nõruta hoolega ja rebi väiksemaks. Lõika sibulad peenemaks.
Keeda mune u 8 min (munakollane peaks jääma pastataoline, mitte jahune). Jahuta.
Puhasta suitsukala nahast ja luudest, jaota paladeks.
Koori keedetud kartulid ja lõika viiludeks või suuremateks kuubikuteks. Lõika keedetud munad sektoriteks. Nõruta oliivid.
Jaga salatilehed portsjonitena taldrikutele. Tõsta muud koostisained kihtidena salatipadjale.

Sega omavahel kõik kastme koostisosad. Kõige lihtsam on panna kõik ained ühte kaanega kindlalt suletavasse klaaspurki. Sulge kaas ja raputa tugevalt segamini. Nii on salatikastet lihtne ka külmkappi hoiule panna. Vala kaste salatile vahetult enne serveerimist.

Sarnased artiklid