Kaval nipp aiajäätmetest vabanemiseks
Kaja Kurg
Hädast aitab välja süvapeenar – peida kogu väärtuslik orgaaniline materjal maa sisse. | Kaja Kurg

Saagikoristuse ja aia sügisese korrastamise käigus tekib kuhjade viisi köögiviljapealseid, umbrohtu, närbunud suve- ja püsililli, oksarisu, kokku riisutud lehti jne. Mida selle kraamiga teha, kui kompostikast ajab juba üle ääre?

Hädast aitab välja süvapeenar – peida kogu väärtuslik orgaaniline materjal maa sisse ja lase seal laguneda viljakaks kompostiks. Valminud peenar võiks ulatuda poole sääreni, sest kevadeks vajuvad rohtsed jäätmed ja lehed tublisti kokku ning vastasel juhul jääks peenar lohku.

1. Kaeva tulevase peenra kohale labidalehe sügavuselt umbes meetrilaiune süvend. Pikkus sõltub sellest, kui pikk peenar on plaanis teha.

2. Nopi süvendi põhjalt ja külgedelt välja kõik naadi, orasheina, võilille jm püsiumbrohtude juured-risoomid.

3. Kata põhi okste ja puitunud vartega. Siia on hea ära peita kogu aeglaselt kõdunev risu: vaarika- ja floksivarred, jämedamad oksad, väljajuuritud kännud, vanad lauajupid. Ära trambi materjali tihedaks, sest peenra alus peab jääma õhuline.

4. Kata põhjasõrestik rohtse kraamiga. Sokuta siia kõrvitsate ja kapsaste suured lehed, ülekasvanud aedsalatid, aed- ja põldubade varred, maha langenud õunad- pirnid-ploomid, viimaste muruniitmistega kogunenud rohuhake. Pikad tomativarred ja päevalillede jämedad varred lõika juppideks, et need kiiremini laguneksid.

5. Rohelistele jäätmetele laota ühtlase kihina kompostmulda.

6. Järgmise kihina saab ära kasutada aiast kokku riisutud lehed, mida võiks olla vähemalt mõne sentimeetri paksuselt.

7. Lehtedele kühvelda korralik kiht komposti. Lisa komposti hulka süvendi kaevamisel saadud mulda, et ergutada mikroorganismide tegevust.

8. Lõpuks kata kõik mullaga ja rehitse peenar pealt siledaks. Sügisvihmad niisutavad süvendisse maetud materjali läbi ning algab hoogne lagunemine.

Nii, üks peenar ongi juba kevadeks valmis tehtud! Siia on väga mugav külvata redist, spinatit ja rukolat, mis saavad sööduks just siis, kui saabub aeg istutada välja soojanõudlikud kurgid, kõrvitsad, arbuusid ja aedoad.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid