umbes 48 saiakest
Tarvis läheb:
125 g võid
5 dl piima
50 g pärmi
½ tl soola
1 dl suhkrut
2 tl värskelt jahvatatud kardemoni
14-15 dl nisujahu
Täidis
400 g värskeid või ülessulatatud vaarikaid ja mustikaid
100 g toasooja võid
2 dl suhkrut
Määrimiseks
1 muna
pärlsuhkrut
Lase või potis sulada, vala piim peale ja kuumuta käesoojuseni (umbes 37°). Murenda pärm kaussi ning vala juurde veidi võiga segatud ja soojendatud piima.
Ülejäänud piim sega soola, suhkru, kardemoni ja jahuga. Kalla juurde pärmiga segatud piim. Sega ja sõtku, kuni saad elastse taigna. Kata taigen rätikuga ja lase pool tundi kerkida.
Valmista täidis. Nõruta ülessulanud marjad. Sega või ja suhkur kokku.
Kalla kerkinud taigen jahuga ülepuistatud lauale, sõtku kergelt läbi ja jaga kahte ossa. Rulli mõlemast osast suur õhuke ristkülik.
Määri suhkruga segatud või mõlemale ristkülikule, nii et taignaplaadid oleksid kuni äärteni ühtlaselt võikihiga kaetud. Puista marjad peale. Keera täidisega kaetud taignaplaadid pikkadeks rullideks kokku ja vajuta kinni. Lõika rullid terava noaga umbes 5 cm paksusteks ketasteks. Vooderda kaks ristkülikukujulist ahjuvormi küpsetuspaberiga ja lao taignakettad vormidesse.
Pane umbes pooleks tunniks kerkima. Sea ahi 175° peale.
Klopi muna lahti, määri saiakesed üle ja riputa pärlsuhkrut peale. Küpseta keskmisel ahjuvõrel 25-30 min. Enne väljavõtmist lase saiakestel vormides veidi jahtuda.