Küpsetamata šokolaadikook, mida saab iseloomustada paljude ilusate omadussõnadega
Pille Petersoo
Küpsetamata šokolaadikook. | Juta Kübarsepp

Kaunist kevadet oodates sobib mõnda meie päeva kaunistama šokolaadikook, mida võiks  esimese hooga nimetada suus sulavaks. Ent eesti keeles on veel palju väljendeid, millega üht kooki iseloomustada saab: hõrk, siidine, kreemjas, maitsev, isuäratav, suupärane, viib keele alla, teeb suu vesiseks jne.

Šokolaadisõprade lemmikkook on vähemagus, aga rammus, nii et tassi kohvi kõrvale piisab väikesest tükist.

Küpsetamata šokolaadikook

Põhi:

300 g täidisega šokolaadiküpsiseid (Domino vms)
60 g võid

Täidis:

200 g toorjuustu
2 dl 35% rõõska koort
100 g tumedat šokolaadi
2 sl mõru (toor)kakaopulbrit

Kaunistamiseks:
50 g tumedat šokolaadi

Purusta küpsised peeneks ja sega sulatatud võiga.
Suru segu väiksema neljakandilise (nt 20 x 20 cm) vormi põhja ja äärtele ning pane külmkappi.
Vala rõõsk koor väikesesse kastrulisse, kuumuta tasasel tulel, kuid ära lase keema.
Lisa toorjuust ja tükeldatud šokolaad, kuumuta edasi, kuni šokolaad sulab ja sega ühtlaseks.
Hõõru kakaopulber esmalt paari lusikatäie toorjuustuseguga ühtlaseks ning sega siis kõik kokku.
Vala täidis vormi küpsisepõhjale ning lase vähemalt 5 tundi külmas taheneda ja maitsestuda.
Kaunista riivitud šokolaadiga.