Grillitud veiserind (brisket)
VIIELE
Valmistusaeg: 2 h maitsestamiseks + 6 h küpsetamiseks + 10 min grillimiseks
Tarvis läheb:
1, 5 kg veise rinnatükk
1-1,5 l tumedat õlut või kanget lihapuljongit
Maitseainesegu:
2 sl küpsetuspulbrit
2 sl fariinisuhkrut
2 tl soola
2 tl musta pipart
2 tl küüslaugupulbrit
2 tl suitsutatud paprika pulbrit
2 tl tšillihelbeid
2 tl köömneid
Vali lihatükk, millelt ei ole rasva küljest lõigatud.
Sega maitseained kokku.
Pühi liha kuivaks. Hõõru liha maitseaineseguga üleni kokku. Tõsta liha ahjuvormi, rasvane pool üleval. Lase toasoojuses mõni tund maitsestuda.
Kalla ahjuvormi nii palju õlut või puljongit, et liha oleks üleni kaetud. Kaaneta vorm tihedalt fooliumiga.
Tõsta vorm 125kraadisesse ahju u kuueks tunniks. Võta vorm ahjust ja lase fooliumikaan avamata jahtuda toatemperatuurini. Kui grillid liha järgmisel päeval, tõsta vorm kõige täiega külmkappi.
Grilli veiserinda kuumal grillil, kuni see on soojenenud ja pind on võtnud kauni värvitooni. Kui tahad suitsusemat maitset, viska grillisütele niisutatud õuna- või lepapuulaaste.
Lõika liha viiludeks ja paku magusa tšillikastmega. Liha juurde sobib ka sinepiga maitsestatud hapukoorekaste.
Magus tšillikaste
Parim kaste grillihõrgutiste juurde on mõistagi isetehtud. Proovi!
Valmistusaeg 25 min
Umbes 4 dl
Tarvis läheb:
5 punast tšillipipart
2 küüslauguküünt
2 dl lihapuljongit, õlut, vett
1 dl meega veiniäädikat
1 dl suhkrut
1–2 sl punast tšillipastat
1 sl värsket riivitud ingverit
1 sl maisitärklist
Eemalda tšillipipardelt kannad ja seemned. Haki piprad ja küüslauguküüned peeneks.
Mõõda potti puljong, äädikas ja suhkur. Lase keema tõusta ja sega, kuni suhkur on sulanud. Lisa tšillipiprad, küüslauk, tšillipasta ja riivitud ingver. Keeda mõni minut.
Sega tärklis 1 sl veega ja lisa peene nirena potti, samal ajal segades. Lase keema tõusta.
Jahuta kaste ja pane pisikestesse puhastesse klaaspurkidesse.