Mälusõbralikud toidud

kodus.ee
Mustikad on pungil täis antioksüdante. | Shutterstock

Aju terviseks sobivad värsked köögiviljad, valgurikkad toidud  ja täisteratooted. Nii vähendad  ka dementsuse tekkimise riski.

Mustikad on pungil täis antioksüdante, mis vähendavad vananemise märke ajus.

Pruunis riisis leidub ühendeid nagu gamma-aminovõihape (GAVH), mis aitavad võidelda mälu halvenemise vastu.

Koorega õunad ja pirnid on suurepärased oma antioksüdantide sisalduse poolest. Neis leidub kvertsetiini, mis aitab peletada Alzheimeri tõve.

Lõhe aitab vähendada vanemas eas tekkivat dementsuse riski lausa 60% võrra, väidab Chicagos asuvas St Luke’i meditsiinikeskuses tehtud uuring. Mida rohkem saad oomega-3-rasvhapet nimega dokosaheksaeenhape (DHA), seda parem on su mälu ja keskendumisvõime. Pähklid ja kõrvitsaseemned on samuti mälu tegevusele head.

Brokoli, spinat ja teised rohelised aedviljad sisaldavad foolhapet, mis aitavad lõhustada mürkainet homotsüsteiini, mida on seostatud südamehaiguste ja dementsusega.

Kollane karri sisaldab kurkumi, antioksüdanti, mis Cornelli ülikooli ühe uuringu järgi pakub tugevat kaitset dementsuse vastu.

Kohv aitab hoida mälu heas vormis,  väidavad Prantsuse teadlased. Teadusajakirjas Neurology avaldatud uuringu tulemused kinnitavad, et üle 65-aastaste naiste mälu on parem neil, kes joovad päevas kolm või rohkem tassi kohvi. Seda teeb teadlaste kinnitusel kofeiin; ka tees sisalduv kofeiin aitab mälu hoida.

Sarnased artiklid