Nopi õunad õigel ajal, et need säiliksid. Millal on õige aeg?
Kaja Kurg
Õigel ajal koristatud õunad säilivad ja maitsevad paremini. | Shutterstock

Õigel ajal koristatud õunad säilivad ja maitsevad paremini.

Õuna küpsusastmed on järgmised: toores – koristusküps – tarbimis- ehk söömisküps – ülevalminud. Enneaegu nopitud õun on tuima maitsega, aroomitu ja närbub kiiresti. Ülevalminult korjatud vili muutub aga ruttu jahuseks, kaotab hea maitse ja säilib halvemini.
Suvisordid koristatakse söömisküpselt, sügis- ja talisordid aga koristusküpselt.
Suvisortidel langeb koristus- ja tarbimisküpsus peaaegu ühele ja samale ajale – augustist kuni septembri lõpuni.
Sügissordid püüa koristada septembri viimaseks dekaadiks, talisordid kuu lõpul.