Pidupäev hitt. Juubelitort, mida serveeritakse ka presidendi vastuvõtul

Pille Petersoo
Muraka-kodujuustutort musta leiva ja köömnenapsuga. | Lauri Laan

Lubage esitleda EV100 juubelitorti: muraka-kodujuustutort musta leiva ja köömnenapsuga. 

Eelmise aasta lõpus korraldasid vabariigi sajanda sünnipäeva korraldustoimkond, vabariigi presidendi kantselei ja Nami-Nami retseptikogu isamaaliste tortide konkursi, leidmaks sobivaimat torti Eesti riigi sünnipäeva pidulauale. Tordikonkursi võitja kuulutati välja läinud aasta viimasel päeval Tallinnas Vabaduse väljakul toimunud üritusel „Sajaga juubeliaastasse” – selleks osutus Jõgevalt pärit, ent nüüd pealinnas elava Marju Männiku muraka-kodujuustutort. Marju töötab igapäevaselt Tallinnas Viru tänaval asuvas kohvikus-pagarikojas Rukis. 

Just seda kooki serveeritakse Tartus toimuval presidendi vastuvõtul, ent nüüd on igaühel võimalus seda põnevat juubelitorti ka ise valmistada ja pidupäeval pakkuda.

 

Muraka-kodujuustutort

 

Tordipõhi:
80 g tumedat šokolaadi
50 g võid
50 g maapähklivõid või sarapuupähklipastat
50 g purustatud Digestive-küpsiseid või vahvlipuru
50 g purustatud röstitud musta leiba
30 g suhkrut

Murakatäidis:

350 g murakaid
100 g moosisuhkrut
30 g vett
20 g köömnelikööri Kristallkümmel


Kate:

8 g želatiini (4 lehte)
120 g piima
200 g valget šokolaadi
50 g köömnelikööri Kristallkümmel

200 g vahukoort
150 g kodujuustu

Põdrasamblik karamellis:

põdrasamblikku

100 g vett
100 g suhkrut

3 g sidrunhapet (soovi korral)

 

Kaunistuseks:

murakaid

karamellistatud põdrasamblikku

röstitud rukkileiva puru

 

Valmista esmalt ette karamellistatud põdrasamblik. Kuumuta suhkur ja vesi, kuni tekib ühtlane siirup. Kui soovid hapukamat tulemust, lisa sidrunhape. Kasta samblikututid siirupisse ja jäta terveks ööks küpsetuspaberile kuivama.

Valmista põhi: sulata šokolaad, lisa või, maapähklivõi, vahvli- või küpsisepuru, leib, suhkur. Sega ühtlaseks. Vajuta lahtikäiva vormi põhja (20 cm) ja pane külma.

Murakatäidis: kuumuta murakad, moosisuhkur ja vesi. Keeda 5–10 min. Võta tulelt ja lisa köömneliköör.

Vala jahtunud murakatäidis leivapõhjale. Pane külma u 30 minutiks.

Valge katte valmistamiseks paisuta želatiin külmas vees. Kuumuta piim ja sulata selles paisunud želatiinilehed. Vala segu valge šokolaadi peale ning sega ühtlaseks. Vahusta koor tugevaks vahuks. Lisa kodujuust. Sega vahukooretäidis jahtunud valge šokolaadi täidisega. Lisa köömneliköör ja vala vormi. Lase seista külmas üle öö.

Kaunista murakate, röstitud rukkileivapuru ja maitsvaks töödeldud samblikuga.

Retsept: Marju Männik