Ploomipidu köögis. Hõrk ploomikook ja ploomi-vürtsmoos
Pille Petersoo
Kodune ploomikook. | Juta Kübarsepp

Ploom sobib väga hästi nii magustoiduks kui põhiroa „rosinaks”. Vaata, kuidas teha lihtne ploomikook ja vürtsikas hoidis.

Kodune ploomikook

 

500 g küpseid ploome

Tainas:

2 suurt muna

4 dl keefirit või hapupiima

200 g suhkrut

100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli

350 g nisujahu

3 tl küpsetuspulbrit

Kaunistuseks:

pärlsuhkrut

Poolita ploomid, eemalda kivid, vajaduse korral lõika ploomid neljaks sektoriks. Sulata või, lase jahtuda.

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega õrnalt juurde hapupiim ja sulavõi. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu.

Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 x 32 cm ahjuplaadile, laota peale ploomid ning puista üle pärlsuhkruga. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldne (kui küpsetad kooki suuremal ahjuplaadil, siis valmib see veidi kiiremini). Lõika kook nelinurkadeks.

2.jpg

Ploomi-vürtsmoos.
Juta Kübarsepp

Ploomi-vürtsmoos

 

Maitserikas vürtsmoos sobib hästi juustu kõrvale.

500 g kividest puhastatud ploome

100 g suhkrut

1 hakitud väiksem sibul

1–2 sl palsamiäädikat

2 tähtaniisi

0,25 tl soola

 

Serveerimiseks:

ciabatta’t vm nisuleiba

400 g juustu (Brie või sinihallitusjuust)

 

Poolita ploomid, eemalda kivid ja lõika ploomid seejärel väikesteks tükkideks.

Kalla suhkur ühtlase kihina potti. Tõsta pott tulele tugevale kuumusele ja kuumuta 2 minutit suhkrut segamata. Siis alanda kuumust ning kuumuta vaiksemal tulel aeg-ajalt segades, kuni suhkur on sulanud ja kuldne.

Lisa tükeldatud ploomid ja hakitud sibul, sega läbi. Lisa palsamiäädikas, tähtaniis ja sool ning kuumuta tasasel tulel kaane all 30 minutit. Sega aeg-ajalt.

Eemalda kaas ja kuumuta tugeval tulel 2–3 minutit, kuni vürtsmoos on paksenenud.

Serveeri nisuleiva ja juustuga. Ploomi-vürtsmoos säilib külmkapis 3–4 nädalat.

 

Põnevate hoidiste retsepte leiad värskest raamatust "Hullult hõrgud hoidised."

Sarnased artiklid