Kodune ploomikook
500 g küpseid ploome
Tainas:
2 suurt muna
4 dl keefirit või hapupiima
200 g suhkrut
100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli
350 g nisujahu
3 tl küpsetuspulbrit
Kaunistuseks:
pärlsuhkrut
Poolita ploomid, eemalda kivid, vajaduse korral lõika ploomid neljaks sektoriks. Sulata või, lase jahtuda.
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega õrnalt juurde hapupiim ja sulavõi. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 x 32 cm ahjuplaadile, laota peale ploomid ning puista üle pärlsuhkruga. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldne (kui küpsetad kooki suuremal ahjuplaadil, siis valmib see veidi kiiremini). Lõika kook nelinurkadeks.
Ploomi-vürtsmoos
Maitserikas vürtsmoos sobib hästi juustu kõrvale.
500 g kividest puhastatud ploome
100 g suhkrut
1 hakitud väiksem sibul
1–2 sl palsamiäädikat
2 tähtaniisi
0,25 tl soola
Serveerimiseks:
ciabatta’t vm nisuleiba
400 g juustu (Brie või sinihallitusjuust)
Poolita ploomid, eemalda kivid ja lõika ploomid seejärel väikesteks tükkideks.
Kalla suhkur ühtlase kihina potti. Tõsta pott tulele tugevale kuumusele ja kuumuta 2 minutit suhkrut segamata. Siis alanda kuumust ning kuumuta vaiksemal tulel aeg-ajalt segades, kuni suhkur on sulanud ja kuldne.
Lisa tükeldatud ploomid ja hakitud sibul, sega läbi. Lisa palsamiäädikas, tähtaniis ja sool ning kuumuta tasasel tulel kaane all 30 minutit. Sega aeg-ajalt.
Eemalda kaas ja kuumuta tugeval tulel 2–3 minutit, kuni vürtsmoos on paksenenud.
Serveeri nisuleiva ja juustuga. Ploomi-vürtsmoos säilib külmkapis 3–4 nädalat.
Põnevate hoidiste retsepte leiad värskest raamatust "Hullult hõrgud hoidised."