Roheline salat vajab tervistavaid kastmeid. Millised on parimad?

Kodutohter
Ära kindlasti kasuta vängeid majoneesi- ja koorekastmeid, mis lämmatavad värskete aedviljade maitse. | Shutterstock

Salatile tasub ise juurde teha tervistava külma kastme, mis lisab salatile toiteväärtust ja annab parema maitse.  

Külmade kastmetega saab aedvilju rikastada valkude, rasvade ning maitseainetega. Et salat maitseks hästi, peab ka kaste olema valmistatud värsketest toiduainetest ja hästi maitsestatud.
Salatiõliks sobivad kõige paremini külmpressitud õlid, näiteks oliivi-, maisi- või rapsiõli. Õlikastmed aitavad organismil omastada salatites leiduvaid rasvlahustuvaid vitamiine (A-, D- ja E-vitamiin).
Kastmetele annavad hapu maitse sidrunimahl või muud hapud puuvilja- ja marjamahlad ning õuna- või veiniäädikas. Maitsestada saab ka hoidiste marineerimis- ja/või soolamisvedeliku, juurviljamahla, vürtside, maitsetaimede segu ja maitseköögiviljadega.

Külmad kastmed sobivad ka keedetud köögiviljade lisandiks (näiteks kuum kartul kohupiimakastmega), grillihale või keedetud aedviljadest segasalatitele.
Toorsalatites on soovitatav kasutada õli-äädikakastmeid ning maitsestatud veini- või puuviljaäädikat, sest need

•           kiirendavad ainevahetust
•           parandavad seedimist
•           ja turgutavad ajutegevust (eriti kui on maitsestatud ürtidega).

Eriti hõrkude toorsalatite maitsestamiseks ongi õigem kasutada just vürtside ja maitseainetega õli-äädikasegu (salatikomponendid jäävad kenasti näha), mitte aga vängeid majoneesi- ja koorekastmeid, mis lämmatavad värskete aedviljade maitse.

Õli-äädikakaste

3 sl külmpressitud oliiviõli või muud salatiõli
2 sl veini- või õunaäädikat
1-2 tl sinepit
1 tl suhkrut või mett
0,5 tl soola
maitsetaimi

Lahustage suhkur, sool ja sinep äädikas. Segage juurde värsked hakitud või kuivatatud maitsetaimed ja kallake peene joana juurde salatiõli. Kloppige vispliga ühtlaseks.
Maitseõli või -äädikat on mugav kasutada, sest siis ei pea iga kord salatit valmistades maitsetaimi muretsema.

Sarnased Artiklid