Varjatud aiaelu

Pille Hermann
Kas õunamähkuri või -koi kahjustus? Silma järgi ei saa alati öelda, nii et vili tuleb pooleks lõigata. Kui õunas on üks või kaks suurt käiku, on seal tegutsenud õunamähkur. | Pille Hermann

On aeg teha jalutuskäik sügiseses aias ning otsida kahjustuste põhjusi, miks nii läks. Ja mida peaks tuleval aastal teistmoodi tegema. Jälgi, vaata, pildista. Talvel on aega uurida, millise kahjustuse korral on vaja sekkuda, millal võib rahulikuks jääda.

Looduses on kõik omavahel seotud. Pisikesed detailid on olulised ja võivad paljutki mõjutada. Seetõttu on tähtis teada, kellest või millest üks või teine kahjustus on tingitud. Kas kõik on ikka nii ohtlik, kui paistab? Ehk tasub võtta kahjustajaid kui üht osa loodusest?

Üsna tõenäoline, et kui tänavu mõni putukas aktiivselt tegutses, siis on ta ka järgmisel aastal aias olemas. Talvituvad nad ju enamasti mullapinnas, puutüvedel jm sellistes kohtades. Samuti ei kao haigused kusagile, ikka jäävad nende põhjustajad taimejäänustele ja mulda ootama soodsaid tingimusi, millal uut elutsüklit alustada.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid