Tagurpidi apelsinikook kardemoniga

Kertu Lukas ja Cathrin Kaldmaa
Juta Kübarsepp

See Sitsiiliast pärit kook tekitab kergelt sõltuvust! Esmapilgul isegi veidi igavana näiv kook üllatab oma mahlasuse ja maitseküllusega, mis sunnib ikka ja jälle sirutama käe uue tükikese järele. Kasuta kattes veel ka veriapelsini ja mandariine – nii saad koogile pilkupüüdva välimuse.

Kate:

2 keskmist apelsini, mandariine

300 g suhkrut

300 ml vett

 

Tainas:

2 keskmist apelsini

3 muna

225 g suhkrut

210 g nisujahu

½ tl soola

½ tl muskaatpähklit

1tl jahvatatud kardemoni

1 sl küpsetuspulbrit

2 sl oliiviõli

5 sl maitsestamata jogurtit

2 tl vanillisuhkrut

 

Pane vesi ja suhkur potti ning lase keema tõusta. Viiluta apelsinid ja mandariinid ning pane need madalal temperatuuril siirupisse keema. Keeda umbes 15 minutit. Kurna apelsinid/mandariinid välja ja hoia siirup alles.

Pane küpsetuspaber 22–24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja lao sellele tsitrusviljade viilud.

Riivi ülejäänud kahelt apelsinilt õhuke oranž kooreosa blenderisse, lõika neilt ära ka valge koor ja eemalda seemned ning tükelda viljaliha blenderisse. Purusta ühtlaseks massiks. Võid kasutada ka saumikserit või lõikurit.

Vahusta munad suhkru ja vanillisuhkruga ning nirista vahustamise ajal sinna juurde õli.

Sega omavahel nisujahu, küpsetuspulber, sool, kardemon ja muskaatpähkel ning lisa segu munasegule.

Lisa juurde jogurt ning purustatud apelsin. Sega ühtlaseks ja vala segu küpsetusvormi apelsiniviilude peale.

Küpseta 175 kraadi juures 45 minutit.

Võta ahjust ja lase umbes 30 minutit jahtuda. Serveerimiseks keera kook tagurpidi. Määri apelsini- ja mandariiniviile pealt siirupiga ning serveeri. Kõrvale sobib hästi veidi vahukoort või jäätist.

 

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid