Aju toiduga erksaks

Maria Torm
Mustikad aitavad närvirakkudel ehk neuronitel omavahel tõhusamalt suhelda. | Shutterstock

Üks kõige suuremaid hirme, mis vananemisega kaasneb, on mure mälu ja mõistuse kadumise pärast. Dementsus on haiguste pingereas kiiresti tõusmas – seega ei tule muretsemine tühjalt kohalt. Saad ka ise oma mõistuse teravuseks palju ära teha, näiteks lihtsalt pöörata tähelepanu oma toidusedelile.

Loomulikult meeldib ajule mitmekesine toit, milles on palju aedvilja ja kala. Mõned toidu- ja toitained on aga eriti ajusõbralikud.


Mustikad

Mustikad aitavad närvirakkudel ehk neuronitel omavahel tõhusamalt suhelda. Vanad rakud ei "räägi" üksteisega nii palju kui noored. Mida vanemaks neuronid jäävad, seda viletsamaks muutub nende omavaheline suhtlus – seetõttu hakkab inimesel mälu nõrgenema, halveneb ka tasakaal ja koordinatsioon. Marjades sisalduvad polüfenoolid aga lülitavad neuronite omavahelise suhtluse jälle sisse. Seetõttu on mustikaid nimetatud ka ajumarjadeks.

Edasi lugemiseks

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid