Bouillabaisse – kalasupp, mis viib keele alla

kodus.ee
Lõuna-Prantsusmaa kalasupp. | Shutterstock

Õige Lõuna-Prantsusmaa kalasupp keedetakse just nendest tervetest kaladest, mida kalurid hommikul püüdnud on. See siin on lihtsustatud versioon, kus puljong tehakse kuubikutest ja jõekarbid võetakse sügavkülmast.

Tarvis läheb:

600-800 g värsket valget kalafileed
2 sibulat
1 porru
4 küüslauguküünt
½ dl oliivõli
1 purk tomateid omas mahlas
1 l vett
2 kalapuljongi kuubikut
3 dl kuiva valget veni
4 vart peterselli
2 loorberilehte
½ tl tüümiani
näpuotsatäis safranit
musta pipart
150 g krevette
20 külmutatud  jõekarpi
 

Rouille
Rouille on klassikaline kaste, mida süüakse koos kalatoitudega ja mille sisse kastetakse saiatükke.
½ punast paprikat
paar tilka Tabasco kastet
3 viilu saia
4 küüslauguküünt
1 tl kuivatatud basiilikut
1 tl oliivõli
soola, musta pipart

Tee nii:
Hauta hakitud sibulat, küüslauku ja porrut pisut aega poti põhjas õlis. Lisa tomatid, vesi, vein, maitseained ja kalapuljongikuubikud. Hauta nõrgal kuumusel 40 minutit.
Tükelda kalafileed üsna suurteks tükkideks. Kurna puljong läbi sõela ja vajuta pehmeks keenud köögivili läbi sõela. Kalla supp tagasi potti ja lisa kalatükid. Keeda 5 minutit ja lisa krevetid ja jõekarbid, kuida  ära neid enam keda. Tõsta kaussidesse ja pane peale rouille-kastet.

Rouille: hauta paprikatükid tilgas vees pehmeks. Pane paprikatükid, ilma koorikuta saiaviilud ja maitseained köögikombaini. Lülita viimane tööle ja kalla peenikese nirena juurde oliivõli.  Maitsesta kaste soola ja pipraga. Kui kaste sai liiga paks, lisa pisut supivedelikku.