Kummardus keeksile. Koheva keeksi saladus + 4 maitsva keeksi retsepti

kodus.ee
Hea ja mahlane keeks on tõeline gurmeenauding. | Shutterstock

Mahlane keeks sulatab ka kõige kriitilisema maitsemeele. Glasuur lisab tavalisele keeksile pidulikkust. Moka-mandlikeeks, mahlane apelsinikeeks, viigimarja-portveinikeeks, vürtsikas keeks – leia enda lemmik.

Koheva keeksi saladused

• Või ja margariin vahustuvad kergesti, kui on toasoojad.

• Koheva munavahu saab kergemini toasoojadest munadest. Ka rasva-suhkruvahtu tasub lisada toasoojad munad.

• Kui soovid väga õhulist vahtu, vali eriti peeneteraline suhkur.

• Kui lisad rasva-suhkruvahule mune, siis riputa sekka ka veidi jahu. Vaht püsib nii paremini ühtlane.

• Vali keeksiteoks sõredamad jahud (ökojahu), nii saad kohevama koogi.

• Pärast küpsetuspulbri ning jahu segu tainasse segamist ära enam edasi vahusta, muidu teeb küpsetuspulber oma töö enne ahjuminekut liiga vara ära.

 

Keeksi kujundab vorm

 

• Kõige paremini küpseb keeks vormis, kus kuumus pääseb ligi ka vormi keskosast, ehk keeksivormis.

• Alumiiniumist valmistatud vormid jätavad erinevalt tänapäevastest vormidest keeksile teravama ja parema jälje. Enne taina vormivalamist tuleb vorm alati rasvaga määrida ning jahu, manna, riivsaia, kookoshelveste vms sõredaga üle raputada.

• Silikoonvormi on vaja määrida vaid esimesel kasutuskorral. Et aga määrimata vormis küpseb tihkema pinnaga keeks, eelistab mõnigi valida ka siin määrimise ja üleraputamise. Nii pole ka ohtu, et tainas vormi kulunud kohast külge hakkaks.

• Pese vorm käsitsi kuuma veega. Pesemisvahendit kasuta vaid hädatarvidusel.

 

RETSEPTID

 

Moka-mandlikeeks

25 tükki

2 sl lahustuvat kohvi
2 sl kuuma vett
200 g võid
3 dl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 muna
5 ½ dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl vahukoort
½ dl mandlimassi (martsipani)

Vormi määrimiseks võid, mandlijahu

Mandlikreem

1 dl vahukoort
¾ dl suhkru
½ tl lahustuvat kohvi
1 sl mandlimassi

• Lahusta kohv kuumas vees. Lase jahtuda.

• Vahusta pehme või ja suhkrud valgeks vahuks. Lisa vahustades ükshaaval munad.

• Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber. Lisa need segades või-munavahule vaheldumisi vahukoorega.

• Lõpuks sega hulka mandlimass ja kohv. Sega, kuid ära vahusta. Tainas võib jääda ka natuke triibuline.

• Määri keeksivorm (kaheliitrine) võiga, puista üle mandlijahuga. Tõsta tainas vormi ja tasanda pind.

• Küpseta 175kraadises ahjus alumisel siinil üks tund. Kontrolli küpsemist tikuga.

• Kummuta keeks vormist välja ning lase jahtuda.

• Valmista kreem. Mõõda koor ja suhkur potti. Lase keema ning kuumuta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit, kuni segu pakseneb.

• Lisa segades lahustuv kohv, seejärel mandlimass ja sega ühtlaseks. Kui kreem on liiga vedel, lase sel jahtuda. Kalla kreem keeksile.

• Säilita keeksi külmikus kinnise katte all.

• Mandlimassi võid asendada maapähklivõiga.

 


Viigimarja-portveinikeeks

25 tk

200 g kuivatatud viigimarju
1 dl vett
1 dl portveini
200 g võid
2 dl suhkrut
3 muna
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
½ dl koort

Immutamiseks:

1 dl portveini
2 sl suhkrut

• Lõika viigimarjadelt kannad, poolita ja pane potti. Lisa vesi ja portvein ning lase keema. Kuumuta keskmisel kuumusel kaane all umbes 10 minutit või kuni marjad on pehmed.

• Püreesta viigimarjad koos vedelikuga. Lisa kuuma püreesse tükikaupa või. Lisa segades suhkur ja kalla kaussi.

• Lisa mikseriga vahustades toasooja segusse ükshaaval munad. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning vaheldumisi koorega lisa see segades tainale.

• Kalla tainas võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud keeksivormi. Tasanda pind.

• Küpseta 175kraadises ahjus umbes üks tund. Lase pisut jahtuda ja kummuta keeks vormist välja.

• Maitsesta portvein suhkruga – tupsuta seda keeksi pinnale pintsliga. Keera keeks toidukile sisse ning pane külmkappi seisma. Lase keeksil külmikus maitsestuda 2–7 päeva.

• Lõika keeks lahti enne serveerimist.

• Viigimarjade asemel võid kasutada ka kuivatatud ploome.

 

Mahlane apelsinikeeks

15 tükki

100 g võid
2 muna
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
½ dl koort
2 sl sidrunilikööri või apelsinimahla
2 tl riivitud apelsinikoort

Immutamiseks

2 sl apelsinimahla

 

Glasuur

u 2 dl tuhksuhkrut

1½ –2 sl sidrunilikööri või apelsinimahla

• Sulata või ja lase jahtuda.

• Vahusta toasoojad munad ja suhkrud.

• Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber.

• Lisa jahusegu, tõstes seda vaheldumisi sulavõiga munavahule.

• Lõpuks sega juurde koor, liköör ja riivitud apelsinikoor. Sega kiirelt ühtlaseks.

• Määri tasapinnaline vorm võiga, puista üle riivsaiaga ning kalla tainas sisse. Küpseta 175kraadises ahjus umbes 30 minutit.

• Kummuta pisut jahtunud keeks vaagnale. Immuta ja lase jahtuda.

• Vahusta sõelutud tuhksuhkur ja apelsinimahl ühtlaseks. Määri glasuur keeksile.

• Keeksi võid küpsetada ka väiksemates vormides, kuid küpsetusaeg on siis lühem.

 

Vürtsikas keeks

25 tükki

200 g hapukoort
2 dl tumedat muscovado suhkrut
2 dl tumedat siirupit
2 dl vedelat margariini
50 g kuivatatud pohli
7 dl jahu
3 tl kaneeli
2 tl küpsetuspulbrit
1 ½ tl jahvatatud ingverit
1 tl kardemoni
¾ tl nelki
½ tl pomerantsikoort

• Sega hapukoor, suhkur, siirup, rasv ja pohlad.

• Sega jahu, maitseained ja küpsetuspulber omavahel ning lisa hapukooresegule. Sega ühtlane tainas.

• Määri ja puista üle riivsaiaga kaheliitrine keeksivorm või kaks üheliitrist vormi. Võid kasutada ka väikseid vorme.

• Jaga tainas vormidesse. Kui kasutad väikseid vorme, jäta kerkimiseks ruumi.

• Küpseta 175kraadises ahjus. Suure keeksi küpsemisaeg on 60–70 minutit, kahe väiksema vormi puhul 50–55 minutit ja väikeste vormide puhul 40–45 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Kummuta keeks vormist pärast natuke jahtumist.

• Kaunista tuhksuhkruga.

• Pohlade asemel võid kasutada ka väikeseid tumedaid rosinaid.

Määri vorm võiga või margariiniga, mitte õliga. Rasvaine ülepuistamiseks sobivad riivsai, mandli- ja pähklijahu, kookoshelbed ning manna.

shutterstock_189958676.jpg

Hõrk kate muudab keeksi veelgi nauditavamaks.
Shutterstock

Artikli märksõnad