Maitsekas argipäev. Kaks retsepti suvikõrvitsast
kodus.ee
Katseta suvikõrvitsaroogade maitsestamiseks värskelt riivitud muskaatpähklit. | Shutterstock

Suvikõrvitsatest saab valmistada lõputu rea maitsvaid argiroogi. Sellest tänuväärsest köögiviljast võid mõnel argiõhtul valmistada näiteks täidetud suvikõrvitsat hakklihaga või siis täita suvikõrvits hoopis juustuga. 

Retseptid kuuele.

Täidetud suvikõrvitsad hakklihaga

Tarvis läheb: 
4 väiksemat suvikõrvitsat
450 g hakkliha (mina kasutasin hakitud kalkunikintsuliha)
õli praadimiseks ja määrimiseks
2 peeneks hakitud küüslauguküünt
200 g toorjuustu
suur peotäis peeneks hakitud maitserohelist (hästi sobivad näiteks till, petersell ja koriander)
soola ja pipart

Lõika suvikõrvitsad pikuti pooleks ja uurista pehmem seemnetega osa teelusikaga välja. Haki saadud sisu peeneks. Määri suvikõrvitsapoolikud õliga ja aseta õlitatud ahjupannile.

Prae hakkliha õlis kergelt läbi, kuni see on pealt helepruun aga seest veel roosa. Lisa küüslauk ja kuumuta paar minutit.

Pane hakkliha kaussi, sega juurde suvikõrvitsatest välja uuristatud sisu, toorjuust ja maitseroheline, maitsesta mass soola ja pipraga.

Täida suvikõrvitsapoolikud hakklihamassiga. Küpseta 200° ahjus 20–25 min, kuni täidis on kaunilt helepruun, aga tundub veel vesine. Keera kuumus kinni ja jäta suvikõrvitsad umbes pooleks tunniks ahju tõmbama. Nii „haihtub” liigne vedelik ja suvikõrvitsad saavad parajalt pehmeks.

NIPP: Katseta suvikõrvitsaroogade maitsestamiseks värskelt riivitud muskaatpähklit. Juba väike kogus annab hõrgu maitse!

 

Täidetud suvikõrvitsad juustuga

Tarvis läheb:
4 väiksemat suvikõrvitsat
200 g juustu
2 muna
3 sl riivsaia
5 peeneks hakitud  päikesekuivatatud tomatit
soola ja pipart
 

Lõika suvikõrvitsad pikuti pooleks ja uurista pehmem seemnetega osa teelusikaga välja. Haki saadud sisu peeneks. Määri suvikõrvitsapoolikud õliga ja aseta õlitatud ahjupannile.

Riivi või tükelda juust (sõltuvalt sordist).

Sega suvikõrvitsatest välja uuristatud sisu juustu, munade, riivsaia ja päikesekuivatatud tomatitega. Maitsesta soola ja pipraga.

Täida suvikõrvitsapoolikud juustuseguga. Küpseta 200° ahjus umbes 25 min, kuni täidise pind on kaunilt helepruun. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

NIPP: Kasuta ära külmkapis leiduvad juustuülejäägid. Täidisesse sobivad hästi näiteks mozzarella, mahedam sinihallitusjuust, kitsejuust, fetajuust, riivitud pitsajuust ja täiesti tavalised „võileivajuustud”.

Retseptid: Ingrid Lepp

 

Artikli märksõnad