Maitsev meremehe lihahautis

Pille Petersoo (Nami-nami.ee)
Kodu & Aed
Meremehe lihahautis | Juta Kübarsepp

Rootsi köögist pärit lihtne ja mõnus kartuli-sibula-veiselihahautis. Algversioonis käib roa sisse õlu, aga see tuleb maitsev ka puljongi või isegi veega.

 

Meremehe lihahautis

Kuuele

1 kg kartuleid

600 g taist veiseliha (nt lihaveise praetükk, antrekoot või välisfilee)

1 sl õli ja 1 sl võid

soola ja musta pipart

2–3 suurt sibulat

1 tl suhkrut

5 dl tumedat õlut

3 dl veiselihapuljongit

1–2 loorberilehte

värsket peterselli või tüümiani

  • Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Laota pooled kartuliviilud suure ahjupoti põhja.
  • Lõika liha ristikiudu umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning mulju käelabaga veidi õhemaks. Kuumuta pannil õli ja või ning prae lihaviilud mõlemalt poolt pruuniks. Tõsta ahjupotti, maitsesta soola ja pipraga.
  • Koori sibulad, lõika pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Prae pannil vähese rasvaga umbes 5 min, siis lisa suhkur ja prae veel tasakesi 5 min, kuni sibul on pehmenenud. Ära pruunista! Tõsta sibularattad potti lihaviilude peale. (Kui pannile on jäänud praevedelikku, siis kalla see ka potti).
  • Laota potti ülejäänud kartuliviilud.
  • Vala potti õlu ning seejärel lisa niipalju puljongit, et kartulid oleksid napilt kaetud. Pista loobrerilehed ka potti.
  • Pane potile kaas peale ja hauta rooga 175° ahjus nõrgal kuumusel umbes 2 tundi, kuni liha ja kartulid on pehmed (võib minna ka kauem, olenevalt lihast). Puista valmis roale rohkelt peterselli või tüümiani
Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid