Palaviku saad pisemaks just nende maarohtudega. Valik retsepte

Kodutohter
Arvatakse, et mesi eraldi on külmetushaiguse ajal küll kasulik, ent kahandab ravimtee mõju. | 123RF

Külmetustõbi annab enamasti märku ka palavikuga, mida mõnel on ainult mõni kriips, teisel aga kuumab keha kui saunakeris. Kuidas saavad leevendust pakkuda ravimtaimed? Kas ainult nendest piisab?

Pole uudis, et palavik on viirusliku külmetushaiguse ajal organismi loomulik kaitsereaktsioon. Kui kehatemperatuuri on mõni kriips rohkem, pole mõistlik seda kohe alla võtta ei maarohtude ega tabletiga. Kui aga palavik kipub tõusma 38 kraadi ringi, muutub paljudel enesetunne kehvaks – siis võiks proovida kehatemperatuuri alandada esmalt maarohtudega.


Algul ravimtaimedega

Kõige sagedamini küsitakse apteegis loodusraviks palaviku vastu just pärnaõieteed; hästi mõjub näiteks ka angervaks. Need ajavad higistama ja keha annab sedasi kuumust ära. Palavikuga võitlemisele lisaks aitab angervaks leevendada köha. Kui palavik on juba väga kõrge, üle 38,5 kraadi, ei pruugi ravimtee üksi aidata – siis tasuks eelistada teisi apteegi käsimüügis olevaid palavikualandajaid. Aga loomulikult võib tablette tarvitades ka ravimteed vajaduse järgi edasi juua.


Kuidas õigesti teha ja juua

Kõige õigem on ravimteed valmistada üks annus (1 kl) korraga, sest ülessoojendamine vähendab selle mõju. Kui aga enesetunne on väga kehv, on mugav valmistada korraga päevakogus ja hoida see soojana termoses. Ürdile tuleb peale valada just keev vesi.

Ravimteed joo soojalt, mitte tuliselt, sest liiga kuum jook ärritab kurgu limaskesta, eriti siis, kui see on valulik ja põletikus.


Kas meega või ilma?

Tänaseni vaieldakse selle üle, kas ravimteele võib mett panna või mitte. On arvamusi, et mesi eraldi on külmetushaiguse ajal küll kasulik, ent kahandab ravimtee mõju.

Et pärnaõie- ja vaarikavarretee ise on veidi magusa maitsega, võiks neid juua ilma meeta. Aga näiteks jõhvikatee tuleb hapu ja sellele võiks mett panna küll. Siin tuleb aga arvestada, et tee peab enne natuke jahtuma (umbes 40 kraadini), et seda saaks vabalt juua. Liiga kuumas tees kaovad paljud mee tervistavad omadused.


Veel häid abimehi

Peale pärnaõite ja angervaksa aitavad palavikku leevendada näiteks teekummel, Islandi samblik, iisop, piparmünt, meliss, pune, punane päevakübar ning aed- ja nõmmliivatee.

Kui palavik on kõrge, siis väga sooja teega polegi mõistlik keha veel kuumendada. Siis võib juua parajalt sooja mahlajooki näiteks purustatud mustadest sõstardest, jõhvikatest, pohladest, vaarikatest ja astelpajumarjadest – needki annavad palavikku langetades parema enesetunde.

Loomulikult turgutavad kurnatud keha nimetatud marjad niisama süües. Võib keeta ka kisselli, mis mõjub hellale kurgule üsna paitavalt.


Võimalikult palju vedelikku

Külmetushaiguse põdemise ajal tuleb kindlasti palju juua, sest higistades kaotab keha palju vedelikku. Ka aitavad teed ja mahlajoogid organismist välja viia haigustekitajaid ning nende jääkaineid. Loomulikult sobib alati juua toasooja vett, millele mõni sidruni- või laimiviil maitseks sisse pistetud.

Tõvega vaprat võitlust pidav keha ei taha musta teed ega kohvi, sest need sisaldavad kofeiini. Neid saab nautida jälle siis, kui tervis on tagasi.

 

Pärnaõietee

Kõrge palaviku korral:

* Vala 6 sl kuivatatud peenestatud õisi üle 3 kl keeva veega.

* Lase 15 minutit soojas (nt rätiku all) tõmmata, kurna termosesse.

* Joo soojalt (mitte kuumalt!) 3 kl päeva jooksul 1 kl korraga enne sööki.

NB! Ei soovitata tarvitada üle 1 nädala järjest.

Väiksema palaviku korral:

* Vala 3 sl kuivatatud peenestatud õisi üle 3 kl keeva veega.

* Lase 20 minutit soojas tõmmata, kurna termosesse.

* Joo soojalt 3 kl päevas 1 kl korraga enne sööki.

 

Vaarikavarretee

* 4 sl peenestatud varsi (tänavusi võsusid!) vala üle 2 kl keeva veega.

* Lase 30 minutit soojas tõmmata, kurna termosesse.

* Joo soojalt 0,5 kl korraga 4 korda päevas.

NB! Ei sobi podagra ning maksa- või neerupõletiku korral.

 

Jõhvikatee

* 6 sl kuivatatud/värskeid purustatud marju vala termoses üle 3 kl keeva veega. (Sama toimega on pohlad, mustad sõstrad, vaarikad, astelpajumarjad.)

* Kuivi marju lase termoses tõmmata üle öö, värskeid 2 tundi. (Võid kurnata.)

* Joo soojalt 3 kl päeva jooksul (meega).

NB! Jõhvikatee ei sobi mao ülihappesuse ega mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi korral.

 

Astelpajujook

* Kasuta mahlapressi või purusta marjad saumikseriga ja pigista mahl läbi linase riide välja.

* Lisa 1 kl mahlale 1 kl kuuma vett, vala termosesse.

* Joo soojalt 1 kl korraga 2 korda päevas.

 

Allikas: Kodutohter

Artikli märksõnad