Pannkoogid taimse piimaga. 5 taimse piima valikut
Taimne Teisipäev
Taimseid pannkooke on imelihtne teha. | Taimne Teisipäev

Kas teadsid, et taimseid pannkooke on imelihtne teha? Küpsetuspulber paneb koogid kerkima nii, et mune pole vajagi. Antud retseptist tuleb umbes 3 suurt ülepannikooki või 9 väiksemat.

Pannkoogid

Vaja läheb:

155 g jahu

2 tl valget suhkrut (kui soovid soolast tainast, siis vähem)

2 tl küpsetuspulbrit

1/2 tl soola (kui soovid soolast tainast, siis rohkem)

150 ml taimset piima

150 ml vett

1 tl õli
 

Täidiseks: magusat (marjad, moos, vahtrasiirup, šokolaad...) või soolast (seened, kikerherned, taimne juust, sibul...)

Valmistamine:

Sega suures kausis kokku jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Sega väiksemas kausis kokku taimne piim, vesi ja õli. Kalla märg segu kuiva segu keskele. Sega, kuni koostis on ühtlane.

Kuumuta pannil õli keskmisel kuni kõrgel kuumusel. Vala suur kulbi- või lusikatäis tainast pannile ja küpseta, kuni tekivad mullid ja pannkoogi ääred muutuvad kuivaks. Keera pannkook teistpidi ja küpseta, kuni kook on pruun.

Naudi valmis pannkooke meelepärase täidisega!

 

Taimsed piimad

 

Taimsed piimad on saanud väga populaarseks ja seda mitte ainult taimetoitlaste, vaid kõigi inimeste seas, kes uusi põnevaid maitseid naudivad. Taimepiimade valik poes on väga lai ning need on maitsvaks vahelduseks tavalisele piimale. Millise piimaga tuleb aga kõige maitsvam puder? Millist piima valada kohvile?

Kaerapiim sisaldab teiste taimsete piimadega võrreldes vähem proteiini, ent kõige rohkem tervislikke kiudaineid. Samuti on kaerapiimas paras kogus kaltsiumi ja rauda, oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid ning E-vitamiini. Mitmete poodides on saadaval ka spetsiaalselt kohvile mõeldud kaerapiimad, mis lähevad kergesti vahtu ning on rasvasema koostisega.

Sojapiim on kindlasti üks levinumaid taimseid piimasid. Sojapiima on saadaval nii magustamata, magustatud, vanilje kui ka šokolaadi maitsega – viimane neist on lastele eriti meele järele! Sojapiim on kreemise ja rikkaliku maitse ja tekstuuriga ning sisaldab rohkelt valku ja antioksüdante. Sageli on sojapiim rikastatud ka kaltsiumi ja B-grupi vitamiinidega. Hästi sobib sojapiim nii soolase (magustamata variant) kui ka magusa toidu valmistamiseks. Ka kohvi peale passib sojapiim hästi, sest on taimsetest piimadest üks rammusamaid.

Mandli- ja metspähklipiim on madala valgusisaldusega ja väiksema kalorisisaldusega kui sojapiim. Pähklipiimadele on omane meeldivalt kreemjas pähkline maitse. Mandlipiimas on palju mineraalaineid, B-grupi vitamiine ja E-vitamiini ning see on hea kaltsiumiallikas, sest mandlipiimas olevat kaltsiumit omastab inimorganism eriti hästi. Pähklipiimad sobivad eelkõige niisama joomiseks, magustoitude või pudru tegemiseks.

Riisipiim sisaldab palju B-grupi vitamiine, magneesiumit, niatsiini, fosforit ja mangaani. Riisipiim on võrreldes teiste taimsete piimadega oluliselt toitainevaesem, mistõttu võiks peamiselt eelistada siiski teisi taimseid alternatiive. Maitse poolest on tegemist magusapoolse piimavariandiga, mistõttu sobib seegi hästi magustoitudesse, pudru sisse, kohvi peale ja niisama joomiseks.

Kookospiima kasutatakse eelkõige Kagu-Aasia maade köökides ning seda lisatakse erinevate hautiste, karride, suppide, kastmete ja magustoitude tegemiseks. Poest ostetud kookospiim on madala kalorsuse ja rasvasisaldusega, kuid sinna on sageli lisatud vitamiine ja kaltsiumit.

Sarnased artiklid