Kui palju maksab keskmise eramu päikeselahendus?

Ants Vill
Shutterstock

Praeguseks on Eestis juba oma paarkümmend tuhat päikesepaneelidega elektri väiketootjat. Nende ja ka uute tulijate edaspidine majanduslik kasu sõltub sellest, kuivõrd nad arendavad välja elektri salvestamisvõimekuse, ütlevad asjatundjad. Selles vallas on võimalik ka KredExi toetust taotleda.

Kui kasutada päikesest toodetud elektrit oma majapidamise tarbeks, on kasud igal juhul olemas. Kui üritada müüa päikeseelektrit ühisvõrku, siis on teatavad probleemid: kui päike paistab, siis kõikide paneelide peale, börsihind on madal, ka tarbimine on keskpäeval suhteliselt madal, neil tundidel kasumit ei tule.

Kui aga vaadata tulevikku, siis on turg muutumas: võrgutasud kasvavad (tänavu oktoobris 7,1% – väike tõus, võrreldes mullukevadise 13%), üha laiemalt on saadaval taskukohase hinnaga salvestamisvõimsusi, see võimaldab elektrit müüa võrku siis, kui hind kõrge. Ja lisandumas on ka võrgusageduse tagamiseks ostetava võimsuse teenus, see läheb käiku juba tuleval aastal, kui Eesti ühendub lahti Venemaa elektrivõrgust ning liitub Kesk-Euroopa omaga.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid