Vaarikas on oma hõrgu aroomi, ahvatleva maitse ja meeldiva välimusega paljude aiapidajate lemmikuks. Lisaks välistele ahvatlevatele omadustele sisaldab vaarikas rikkalikult inimorganismile kasulikke aineid.
Eriline kaunite valgete õite ja suurte punaste viljadega maasikvaarika Rubus illecebrosus taim on küll kaunis, aga kas selle viljad kõlbavad ka süüa?
Maasikvaarikas Rubus illecebrosus on roosõieliste sugukonda Rosaceae, murakate perekonda Rubus ja vaari
Granaatõun on täielik imerohi. Praegusel viirusterohkel ajal aitab granaatõun tugevdada immuunsüsteemi antioksüdantide ja vitamiinidega, samuti ohjab põletikke.
Tarvis läheb:1 granaatõun200 g külmutatud vaarikaid1 õun0,5 pikka kurki2 sl mett1 sl riivitu
Üks klassikaline Taani küpsetis, meie aleksandrikoogi sugulane.
200 g külma võid350 g nisujahu (u 6 dl)150 g tuhksuhkrut (u 3 dl)1 sl vanillisuhkrut1 muna
Glasuur:
200 g tuhksuhkrut (u 4 dl)2 sl vett
Vahele:300–400 g paksemat vaarikamoosi
Kaunistuse
Kui palju varsi jätta vanadel vaarikataimedel kasvama?
Heade kasvuolude korral jäta põõsale 8-10 vart. Ribana istutatud vaarikatele, kui riba laius on kuni 50 cm, jäta ühe jooksva meetri kohta 10-25 vart.
Loodusravimina kasutatakse nii vaarikate vilju, lehti, varsi kui ka juuri.
Kui sügisel jäid vilja kandnud elusvarred maha lõikamata, on nüüd need surnud olekus ja ilma raviväärtuseta.