Loodusesse sulanduv suvekodu Haapsalu külje all
Kersti Pikk
Diivan
Suured klaaspinnad ja avatud vaated toovad ruumidesse päikesevalguse ning looduse. Maja üdini puidust iseloomu on rõhutatud ka interjööris: lagedes on nähtavale jäetud kandvad puittalad, seinad ja laed on kaetud vineertahvlitega. | Terje Ugandi

Haapsalu külje all, merest paarisaja meetri kaugusel rannaäärses kasemetsas seisev maja on justkui unistuste suvekodu kehastus: orgaaniliselt loodusesse sulanduv, aus, ehe ning ajas kestev nii materjalidelt kui ka arhitektuurilt. Maja arhitektuuri ja ruumikujunduse on loonud VLS sisearhitektuuribüroo sisearhitektid Ville Lausmäe, Peeter Klaas ja Kadi Karmann.

 

Kolme hektari suurusel looduskaunil krundil asuv suvekodu on läbi ja lõhki puidust – materjalist, mis haakub ümbritseva keskkonnaga ning ideega põhjamaiselt kargest ja väärikast hoonest. Puitu täiendavad suured klaaspinnad toovad tuppa valguse ja looduse, terrass pikendab siseruumid rohelusse ja killuke Ungru kivi fassaadis teeb kummarduse kohalikule ehitusmaterjalile. Kõik on lihtne, selge ja rõhutab kergust − nagu üks suvekodu olema peabki.

Puit seob tervikuks

Ehkki ka oma mahult mõjub maja esmapilgul tagasihoidlikuna, pole midagi tagasihoidlikku hoone professionaalses tasemes ega erilahendustes. Tellija sooviks oli omanäoline ja unikaalne maja, kus puuduksid standardsed valmislahendused ja -tooted. Seetõttu on peaaegu iga väiksemgi detail välja mõeldud, joonistatud ja valmis tehtud spetsiaalselt selle maja jaoks.

Kõik mahud, vormid ja võtted seob tervikuks puidu kasutus: maja konstruktiivsed osad on näha interjööris laetalade näol, siseseintes ja lagedes on kasutatud vineertahveldust, puidust on põrandad ja erimööbel. Ühtegi kipsseina majas ei ole. Suurte akende ja uhkete vaadetega tasakaalustatud puitpinnad mõjuvad värskelt ja moodsalt, andes ruumidele samal ajal sooja, hubase ja ajatu ilme.

Vaated läbi sisehoovi

Maja on asetatud krundile päikese liikumist ning välis- ja sise-ruumi seotust arvestades. Hoone koosneb oma ülesehituselt magamistubade jaoks mõeldud madalamast ning kõrgemast elutoaga plokist. Selleks, et päikesevalgus pääseks ka privaatsemasse magamistubade tsooni, keerati kõrgem maht madalamast hooneosast lahti. Selle tulemusena tekkis maja keskele väike, valguskaevu funktsiooni täitev sisehoov ning päevavalgus pääses liikuma ka magamisruumidesse.

Maja ümber säilitati autentne ja omapärane kasemetsaga rannamaastik, mis paistab maja igast aknast. Peenraid ega roosiaeda pole plaanis rajada, väike ja tuulevaikne aatrium on koht, kus soovi korral maitsetaimi kasvatada. Praegu sirgub sisehoovis jaapanipärast esteetikat lisav kirsipuu.

Tänu aatriumile tekivad majas uhked vaated ruumist ruumi. Elutoas istudes saab vaadata nii terrassile kui ka läbi sisehoovi näiteks lastetubadesse ja vastupidi. Vaated ja valgus lisavad arhitektuurile õhulisust ja läbipaistvust ning seovad maja ümbritseva loodusega.

Sisustus kui arhitektuuri osa

Suurem osa sisustusest on valminud eritööna ja seetõttu mõjub see lahutamatu osana hoone struktuurist, lahtist mööblit on kasutatud võimalikult vähe. Sisseehitatud panipaigad ja garderoobid rõhutavad avarust ning hoiavad ruumifooni puhta ja rahulikuna. Naturaalsed materjalid ja disainiklassikasse kuuluvad mööbliesemed annavad suvekodule identiteedi ja väärtuse, mis jääb kestma ning mis kannatab liikumist ühelt põlvkonnalt teisele.

Köök on suvemaja loogikat silmas pidades avatud ja mänguline: potid-pannid ripuvad nähtaval ning kõik on mugavalt leitav ja käeulatuses. Täispuidu ja terase kombinatsioon aimab järele profiköögi sisustust ning kavandati sellisena tellija soovist lähtudes. Kui jahedamate ilmadega võib istuda nii baarileti taga kui ka elutoa piiril oleva ümmarguse söögilaua ümber, siis suvel pikeneb köök klaasidega ümbritsetud terrassile. Kõrged klaasid saab täies ulatuses kokku volitida ja siis jätkub hommiku- või õhtusöök juba vabas looduses istudes.

Hubane ja maalähedane

Suvekoduks mõeldud majas on ka talvel mõnus aega veeta ja muutunud maastikku nautida. Hoonet köetakse maaküttega ja kompaktne maja on talveperioodil soe ning mugav. Pikkadel talveõhtutel toob ruumi õdusust, maalähedust ja elava tule soojust avatud kamin, mis eraldab elutoa- ja söögitoaosa. Ruumi fookuspunktiks oleva tulekolde ümber on tore koguneda, kui grillihooaeg on läbi saanud.

Esialgu aga peetakse veel plaani, kuhu suvine grillimisnurk üles seada. Kõik käigurajad pole veel paigas ning osa mõtteid ootavad veel elluviimist. Iga maja valmimine on protsess, mille juures kiirustada pole tarvis.

Kommentaar: sisearhitekt Ville Lausmäe

«Suvekodu näol on tegemist väga inimlähedase arhitektuuriga, mis on detailne, soe, puidune ning selgelt omaniku nägu. Tellija soov saada ajas kestev hoone – nii kvaliteedilt kui ka esteetilises mõttes – andis ette viisi, kuidas maja ehitati ja sisustati. Kergeid ega suvalisi ehitusmaterjale pole kasutatud, kõik on jaapanipärasest arhitektuurist inspireerituna läbi mõeldud ja kvaliteetne kuni hoone kehandi ja kihini, mida silmaga ei näe. Meile oli see huvitav töö ka selles mõttes, et olime sisearhitektuuribüroona hoone peaprojekteerija rollis. Tänu suurepärasele meeskonnale – inseneribüroo, eriosade projekteerijad, ehitusjärelevalve jne – on tulemus detailne ja terviklik. Eramute puhul nii «tihedaid» projekte tihti ei näe.»