Suur transformatsioon Suurupis
Eve Arpo
Diivan
Varasema lahenduse asemele, kus köögitasapind asus vastu seina ja söögilaud keset tuba, planeeriti söögilauaga jätkuv köögisaar. | Terje Ugandi

Suurupis asuv eramu on hea näide sellest, kuidas lihtsate muudatustega elavdada ja avardada ruumi. Projekteerimis- ja ehitusprotsessis, mis vältas kaks aastat, oli olulisel kohal tellija entusiasm ja usaldav suhe arhitektiga.

 

Neofunktsionalistlik eramu asub Emil Urbeli projekteeritud kvartalis, mis valmis ligi kümme aastat tagasi. Terviklikult lahendatud arenduse juurde kuulub lastemänguväljak, tennise- ja korvpalliplats, lähedale jäävad rand ja metsad. Kahekorruselise hoone välisviimistluses annavad aktsenti paksud karniisid ja tume laudis, mis liigendab ja muudab hoone lihtsat geomeetriat jõulisemaks. Eramu plaan on lahendatud ratsionaalselt ja kompaktselt.

Klaasi ja kõrgete ustega avarust juurde

Sisearhitektide Lauri Eltermaa ja Maris Kerge lähteülesandeks oli muuta kompaktset elamist kõigi pereliikmete jaoks privaatsemaks ja isikupärasemaks. Suuremaks kasvanud lapsed vajasid mõlemad oma tuba, vanemad soovisid privaatsemat magamistuba koos vannitoaga ja suuremat köögipinda. Pereliikmetel olid küllaltki erinevad soovid, kuid kompromisse teha ei tulnud – igaüks sai oma isikupärase osa ruumist.

Suurem transformatsioon toimus esimesel korrusel sauna-, pesu- ja puhkeruumide juures. Kuna see oli üsna kompaktne puhkeruum, kasutati ulatuslikult klaasi, et luua ruumide vahel võimalikult palju visuaalseid ühendusi. Välisseina paigaldati mitteavatava akna asemel voldikuks, mille abil on võimalik muuta puhkeruum ja terrass ühtseks ruumiks. Efekti suurendamiseks kasutati puhkeruumi seinal fassaadiga sama laudist ja nii õues kui ka toas samu valgusteid.

Ruumidele anti avarust kõrgete uste lisamisega. Vanad 2,1 meetri kõrgused puitkiudplaadist uksed vahetati maast laeni ulatuvate spoonitud uste vastu. Kuna mõnes kohas tuli muuta silluseid, kasutati selleks ehitusinseneri abi. Kõrged uksed muudavad ruumi palju võimsamaks ja toovad elamu sisemusse funktsionalistlikku joont.

Köögis muudeti ümber funktsionaalne skeem ja vahetati välja mööbel. Varasema lahenduse asemele, kus köögitasapind asus vastu seina ja söögilaud keset tuba, planeeriti söögilauaga jätkuv köögisaar. Oma minimalistliku ilmega annab saar köögile viisaka ja konkreetse lõpetuse ning pakub vajalikku lisatasapinda.

Peidetud hedonistlik luksus

Teisel korrusel ühendati vanemate magamistuba vannitoaga. Varasemalt pääses vannitoale ligi koridorist ning see oli pere ühiskasutuses. Magamistoaga ühendamine andis võimaluse muuta vannituba privaatseks buduaariks, mis on eelkõige mõeldud perenaisele. Nikerdustega peegel ja lõvijalgadega vann on justkui teisest ooperist, kuid rikastavad detailidena nüüdisaegset ja puhaste pindadega ruumi.

Enamik eramu mööblist valmis arhitekti jooniste järgi eritellimusena, teostajaks Estic Green. Grafitiga kaunistatud toa mööbel on valminud koos perepojaga. Noormehele anti ette mooduli samm 360 µ 360 mm, mille järgi ta tegi ise mööbli kavandi. Üks moodul annab riiuli sügavuse või riidekapi laiuse, kaks moodulit üksteise otsas aga kirjutuslaua kõrguse. Grafiti autor Uku Sepsivart sai tööd luues inspiratsiooni vestlusest noormehega.

Materjalikasutuses hoiti naturaalset ja ehedat joont, et rõhutada materjalide loomulikku ilu. Põrandatel on kasutatud naturaalse viimistlusega puitu ja paekivi. Seintele anti lisatekstuuri lubikrohviga, vanni taustaseinas on kasutatud pinda veekindlaks muutvat lubipahteldustehnikat. Ühtse elemendina mõjub igas magamistoas olev tumehall otsasein.

Eramu remonti alustati teiselt korruselt ja liiguti seejärel esimesele. Kuna pere elas samal ajal majas sees, oli ehitusperiood üsna vaevaline ja võttis kaua aega. Aeg töötas aga omal moel pere kasuks, sest andis võimaluse detailid järk-järgult läbi mõelda.