Millest saad ühe grammi soola?
Siin on näiteks mõned toidu(aine)d. Saad ise hõlpsalt välja rehkendada, kui vähesest piisab, et soola maksimaalne päevakogus ehk 5–6 grammi märkamatult täituks.
* 80–100 g leiba
* 80 g juustu
* 2 g puljongipulbrit
* 50 g suitsusinki või viinerit
* 20 g soolaheeringat
* 15 g oliivikonservi
* 2 kl poetomatimahla
* 40 g ketšupit, soolakurki, kartulikrõpse või maisihelbeid
* 50 g rosoljet
* 60 g verivorsti
Nõkse soolavaesemaks eluks
Allpool on mõned soovitused, kuidas seni liiga soolane elu parajalt magedaks muuta.
Kui kasutad soolaseid lisandeid nagu sojakaste, puljongipulber või soolaga maitseained, siis ära soola enam lisa.
Sarnaste toiduainete seast vali võimaluse korral väiksema soolasisaldusega toode.
Söö võimalikult vähe töödeldud toiduaineid ja poe valmistoite.
Soola vajad vähe, kui lisad tugevamaitselisi köögivilju nagu tomat, paprika, sibul, küüslauk, seller, pastinaak.
Liigse naatriumi kahjulikku toimet saad vähendada kaaliumirikaste värskete või sügavkülmutatud köögiviljadega, näiteks punapeedi, brokoli, porgandi ja keedukartuliga.
Valmista toit töötlemata lihast, kanast ja kalast, sest need sisaldavad palju vähem soola kui suitsutatud ja soolatud.
Konserve kasuta võimalikult harva, sest pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud toiduained sisaldavad tavaliselt rohkem soola. Kui konservi siiski ostad, vali selline, mis on valmistatud vähese soolaga või täiesti ilma.
Vahepalaks söö pigem puu- ja köögivilju kui soolaseid suupisteid (krõpsud, kreekerid).
Salatid valmista õli või mahlaga, sest valmis salatikastmed sisaldavad liiga palju soola.
Hoia soolatopsi köögikapis, mitte laual.
Mida kauem toit valmib, seda vähemaks soola maitset jääb – seepärast lisa sool valmimise lõpu poole või vahetult enne söömist.
Pane alati veidi vähem soola, kui retsept ette näeb.
Lisa soola näpuotsa või teelusikaga, mitte peoga või maitseainepurgist vabalt raputades, sest muidu ei tea isegi, kui palju seda toidu sisse läks.