Muuda grillroad maitsvamaks! Grillmarinaadid ja -kastmed

Pille Enden
Grillkaste ja grillmarinaad lihale ja kalale. | Jaan Heinmaa

Suvi ja grillimine kuuluvad lahutamatult kokku. Kuigi poest saab osta kõikvõimalikes marinaadides grilltooteid, tuleb isetehtud marinaad täpselt oma maitse järgi ja rahakotisõbralikum ka.

Universaalne marinaad  

2,25 dl  

Valmistusaeg 5 minutit

 

600 g liha, kana, köögiviljade või kala ja mereandide marineerimiseks.

Marineerimisajad:
mereannid ja kala: 30 minutit kuni 1 tund

Kana- ja sealiha: 6–48 tundi

Veise- ja lambaliha:12 tundi–72 tundi

Köögiviljad: 30 minutit kuni 12 tundi

0,75 dl õli

3 sl pruuni suhkrut

3 sl õunaäädikat

5 sl sojakastet

1 sl Worcesteri kastet

3 küüslauguküünt

1 tl tšillipulbrit

1,5 tl (suitsust) paprikat

soola, musta pipart

Klopi õli hulka suhkur, äädikas, soja- ja Worcesteri kaste, purustatud küüslauk,tšillipulber ja paprika. Maitsesta soola ja pipraga.

 

Teriyaki-marinaad

1,5 dl

Valmistusaeg 5 minutit

400 g lõhe- või forellifilee või kanakoibade marineerimiseks. Kala marineerimiseks kulub vähemalt kaks, aga kana marineerimiseks kuus tundi.

0,75 dl teriyaki-kastet

3 sl sidrunimahla

0,5 sl seesamiõli

1–2 tl fariin- või pruuni suhkrut

2 sl riivitud ingverit

3 sl tai basiiliku lehti

soola

Sega teriyaki-kaste, sidrunimahl, õli ja suhkur omavahel. Lisa ingver ja hakitud basiilik. Maitsesta soolaga, kui vaja.

 

Roheline marinaad kalale

2,5 dl

Valmistusaeg 5 minutit

600 g valge kala, aga ka beebiforelli maitsestamiseks. Kala võiks marinaadis olla vähemalt üks tund.

2 küüslauguküünt

2 dl basiiliku- või petersellilehti

1 dl sidrunimahla

1 dl oliiviõli

2 tl suhkrut

soola, musta pipart

Koori ja haki küüslauguküüned. Töötle koos ürdilehtede ja sidrunimahlaga saumikseri abil püreeks. Klopi hulka õli ning maitsesta soola, suhkru ja pipraga.

 

Keefirimarinaad

2,5 dl

Valmistusaeg 5 minutit

600 g kanafilee, -kintsude, -koibade või sealiha marineerimiseks. Liha peaks marineeruma vähemalt kuus tundi, aga parem, kui saab seista üle öö.

2 dl keefirit

2 sl tomatikastet

poole sidruni mahl ja riivitud koor

2 küüslauguküünt

1 tl jahvatatud paprikat

1 sl riivitud ingverit

1 tl suhkrut, siirupit või mett

soola, musta pipart

Sega keefiri hulka tomatikaste, sidrunimahl ja -koor, purustatud küüslauk, jahvatatud paprika ning ingver. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga.

 

Laimi-koriandrimarinaad kanale

2 dl

Valmistusaeg 10 minutit

500 g kanafilee, - kintsude või -koibade marineerimiseks. Kana võiks marinaadis olla vähemalt kaks tundi.

2 laimi

1 dl rapsiõli

2 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl jahvatatud kardemoni

0,5 tl kurkumit

1 dl hakitud koriandrilehti

1 tl suhkrut, siirupit või mett

soola, musta pipart

Riivi laimidelt koor ja pigista välja mahl. Lisa õli, vürtsköömned, kardemon, kurkum ja koriandrilehed. Maitsesta soola, suhkru ja pipraga.

 

Grillkaste

2–2,5 dl

Valmistusaeg 40 minutit

Parajalt vürtsikas kaste sobib nii grillitud liha kui ka vorstide juurde.

1 sibul

3 küüslauguküünt

1 sl õli

1 sl riivitud ingverit

2,5 dl tomatikastet

2 dl vett

1 dl õunaäädikat

poole sidruni mahl ja riivitud koor

2 tl Worcesteri kastet

4 sl pruuni suhkrut

2 tl soola

1 tl Cayenne’i pipart

Koori ja haki sibul ning küüslauk. Prae sibulatükke kastruli põhjas õlis mõõdukal kuumusel 3–4 minutit. Lisa küüslauk ja ingver ning kuumuta läbi. Lisa tomatikaste, vesi, äädikas, sidrunimahl ning -koor, Worcesteri kaste, suhkur, sool ja Cayenne’i pipar. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja lase podiseda 20–25 minutit, kuni kaste on parajalt paks. Kurna läbi sõela. Maitsesta veel soola või pipraga, kui vaja.

 

Grillmarinaad lihale ja kanale

2,5 dl

Valmistusaeg 5 minutit

600 g veise- või sealiha, ribi, maksa või kanakoibade marineerimiseks.

1,5 sl mett

0,75 dl vett

4 sl tomatikastet

2 sl Worcesteri kastet

2 sl sojakastet

3 sl ananassimahla

2 küüslauguküünt

1 sl punase veini äädikat

soola

Sega mesi käesooja veega, lisa tomati-, Worcesteri ja sojakaste, ananassimahl, purustatud küüslauk ja äädikas. Maitsesta soolaga, kui vaja. Pane liha vähemalt 6 tunniks marinaadi.

 

Keefirimarinaad ja laimi-koriandrimarinaad kanale. | Jaan Heinmaa
Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid