Kibuvitsapüree annab muffinitele mõnusa maitse ja kauni jume!
12 muffinit
Valmista kibuvitsapüree soovitud viisil. Siin retseptis läheb vaja 1,5 dl püreed. See võib olla veidi tükiline.
Juba 3-4 kibuvitsamarja katab päevase C-vitamiini vajaduse.
Eestis kasvab palju kibuvitsa erinevaid liike ja kõik nad sisaldavad suurel hulgal C-vitamiini.
Istuta aeda kurdlehise roosi kauneid sorte, naudi suvi läbi õieilu ning nopi sügisel põõsastelt vitamiinidest pungil vilju moosi ja tee jaoks.
Küllap oli loodusest toodud kibuvits üks esimesi ilupõõsaid, mida Eesti taluaedades kasvatama hakati.
Looduslikult kasvab Eestis kümmekond kibuvitsaliiki, neist suurima levikuga on kurdlehine kibuvits, kes on hakanud rannaaladel kohati liigagi võimust võtma. Põhjanaabrid on sellele invasiivsele võõrliigile asunud jõuliselt pidurit tõmbama.
Kuna kibuvitsamarju on väga tülikas puhastada, siis on nendest tehtud moos väga hinnaline kraam.
Kõige parem on võtta kibuvitsamarjad ette õhtul televiisorit vaadates või raadiot kuulates.
0,5 kg puhastatud kibuvitsamarju
1 l vett
400 g moosisuhkrut
K
Kurdlehine kibuvits on meile nii omane, et esmapilgul ei arvakski, et tegemist on võõrliigiga.
Kui toksida Google’isse märksõna „kartuliroos”, tuleb vastuseks hulgaliselt juhiseid-õpetusi ja uhkeid pilte, kuidas spetsiaalsete töövahendite abil kartulim
Selle marmelaadi valmistamiseks sobivad vaid roosad ja helepunased kibuvitsamarjad, sest tumepunased on marmelaadi tegemiseks juba liiga küpsed. Ka õunad võiksid olla pigem toored.
Kui oled tüdinenud roosiõite kirevusest, istuta aeda roheliste õitega hiina kibuvits ’Viridiflora’.
Õite ereda värvuse ülesandeks on äratada mitmesuguste nektaritoiduliste putukate tähelepanu.
Roosidelt saab moosimaterjali ja kosutavat teed. Taas ilu ja kasulikkus peenras ühendatud.
Aias kaunilt õitsev pargiroos võib olla samal ajal ka väärtuslik viljapõõsas.
On erinevaid viise, kuidas liigeste eest hoolitseda. Paljud võimalused leiab loodusest.
Ingver sisaldab eeterlikke õlisid, gingerooli ja shogaooli. Need ained vähendavad põletikku ja valu.
Kurkum sisaldab aminohappeid ja kurkumiini.