Meil pani selle vitamiinirikka ja kasuliku, ent ka kapriisse köögivilja aina laialdasemale kasvatamisele aluse Eesti Taimekasvatuse Instituudi vanemteadur Malle Järvan. Juba 1982.
Peagi on aeg mulda pista tšilliseeme ning hiljemalt märtsi keskpaigaks magus paprika. Kuidas nende istikuid ette kasvatada?
Nii tšillid kui ka magusad paprikad kuluvad paprika ehk punapipra (Capsicum) perekonda. Vürtspaprika ehk tšillipaprika (C.
Paprika on väga väikese kalorisisaldusega köögivili:100 grammis paprikas kõigest 19–28 kcal. Kuigi kaloreid on paprikas vähe, on tema koostis väga mitmekesine: palju kaaliumi, magneesiumi, tsinki ja kaltsiumi.
Paprika on tšilli suureviljaline ja mahedamaitseline õde. Hariliku paprika Capsicum annuum kollased ja punased viljad on isuäratavad nii toorelt kui küpsetatult.
Väikesed kollased, punased ja oranžid tšilli- või ilupaprikakaunad (Capsicum) seostuvad ikka särava energia ja tulivürtsika maitsega.
Tšillikaunad on suurepäraseks kaaslaseks köögis, kus domineerib mõõdukast pisut käredam maitsemeel.