Potid-pannid | Milliseid tooteid oma vajadusi arvestades valida?

Tiina Lang
Johtuvalt panni materjalist erineb nii selle kaal, paksus, soojusjuhtivus, vastupidavus ja hind. | Shutterstock

See, missuguse poti, panni või haudenõu pliidile tõstad, ei mõjuta üksnes toidu maitset, vaid ka pliidi eluiga. Sestap on mõistlik vaadata, millisele pliiditüübile üks või teine köögitarvik sobib.

„Oluline on veenduda, et potid ja pannid sobiksid olemasoleva pliiditüübiga – kas kodus on induktsioon-, keraamiline, gaasi- või elektripliit. Tavaliselt on pakendile märgitud, millistele pliiditüüpidele toode sobib. Tänapäeval võib näiteks enamikku roostevabast terasest valmistatud potte kasutada ka induktsioonpliitidel, kuid alati tasub selles enne ostu veenduda,” soovitab majapidamistarvete müügiga tegeleva ettevõtte Ursus tootegrupi juht Mart Luur. Tema sõnul tuleks potte valides lähtuda kasutaja vajadusest – kui suured ja millise mahutavusega võiksid need olla, sest induktsioonpliidile mõeldud tooted sobivad enamasti kõikidele pliitidele.

„Igapäevaselt kasutatakse meie kodudes enim just roostevabast terasest keedupotte, sest need on otstarbekad, mugavad ja sobiva hinnaga. Funktsionaalsematel pottidel on näiteks kuumakindlad käepidemed, mis ei kuumene kasutades üle. Samuti on paremetel toodetel kaane sisse paigaldatud kurnsõel, et keeduvett ohutult ja mugavalt ära valada.”

Pannide puhul tuleb samuti vaadata pliiditüüpi ja valida sellele sobiv praepann. Siingi kehtib reegel, et induktsioonpliidile mõeldud panni võib kasutada teistelgi pliitidel, kuid induktsioonpliidil vaid sellele vastavat.

Panni suurust kaaludes on mõistlik lähtuda perest – mitmele inimesele toitu valmistatakse. Enim on levinud 24 cm praepann väiksemale perele (kuni kaks liiget) ja 28 cm praepann keskmisele perele (kuni neli liiget). Suurematele leibkondadele pakuvad paremad tootjad ka suuremaid, kuni 32 cm läbimõõduga panne.

Tähelepanu tuleks pöörata praepanni raskusele ja nakkumisvastase katte olemasolule. Raskem ehk paksema põhjaga praepann, millel on korralik nakkumisvastane kate, kestab kauem ja toit saab sellel maitsvam.

Pane tähele!

Kuuma panni ei tohi pesta külma veega. See vähendab panni nakkeomadusi, samuti võib õhema põhjaga pann deformeeruda. Sarnastel põhjustel ei maksa panni nõudepesumasinas pesta, isegi kui see on tooteetiketil lubatud.

 

Milliseid tooteid valida?

 

* Tefali keedupottide sari „Duetto” sobib keskmisele kasutajale ja on mõeldud kõikidele pliiditüüpidele. Käepidemed on needitud, mis ei lase neil üle kuumeneda. Poti siseküljele on märgitud selgesti loetav mõõteskaala, mis on abiks toidukoguste planeerimisel ja retseptide jälgimisel. Potikaanel on kurnsõel, mistõttu saab tulist keeduvett ohutult ja mugavalt ära valada.

* Tefali praepannid „Mineralia Force” sobivad kõikidele pliiditüüpidele. Pannid on kaetud väga vastupidava RWM (Reinforced with Minerals) nakkumisvastase kattega. Seetõttu on neil parimad nakkumisvastased omadused, mis soodustavad tervislikku ja maitsvat lõpptulemust. Tefali praepannidel on Thermo-Spot-tehnoloogia, mis annab märku, kui pann on ideaalselt kuumenenud ja võib alustada praadimist.

* Heiroli pannid „Steelsafe Pro” (müüb Dekolust) sobivad kõikidele ahju- ja pliiditüüpidele, neil on ühtaegu teraspanni ja mittenakkuva kattega panni omadused. Patenteeritud terasest kärgstruktuur on kattekihist 0,5 mm kõrgemal, kaitstes pannipinda ja muutes selle eriti vastupidavaks. Nii võib selle puhul kasutada ka metallist köögitarvikuid. Pannide käepide on terasest, nii et neid saab kasutada kuni 260° ahjus. Valikus kaks suurust: 24 cm ja 28 cm.

* Delimano alumiiniumist tooted sarjast „Rossi” on kerged ja vastupidavad, tugevdatud nakkumatu kattega, mis põhineb Šveitsi tehnoloogial ILAG®. Käepidemed on tehtud kuumakindlast roostevabast terasest, mistõttu võib neid kasutada ka ahjus. Potid ja pannid on kriimustuskindlad, kauni läikiva disainiga ja sobivad kõikidele pliiditüüpidele, ka induktsioonpliidile.

* Fiskarsi kööginõudel „Hard Hace” on uus, neljakihiline Hardtec Superior + ™ pinnakate, mis on vastupidavam kui kunagi varem. Suure kriimustus- ja kulumiskindlusega.

* Raudpann Mineral B-element on viimistletud mesilasvahaga, ei sisalda perfluorooktaanhapet ega teflonit. Pann läheb väga kuumaks, sobib kiireks praadimiseks, pruunistamiseks ja grillimiseks. Induktsioonpliidi puhul ei tohi kasutada maksimaalset kuumust.

* Emile Henry ülitugevast keraamikast valmistatud kausi Gratini võib sügavkülmikust otse ahju tõsta. Kannatab temperatuure vahemikus −20° kuni +270°. Sobib kasutada gaasi- ja elektriahjus, mikrolaineahjus jm, kuid mitte pliidiplaadil ega lahtisel tulel.

* Keraamilisi haudepotte sarjast „Delight” saab kasutada erinevatel pliitidel, sh induktsioonpliidil ja ahjus. Sobivad toidu pruunistamiseks ja pikemaks hautamiseks. Loodusliku mittenakkuva glasuuriga, mistõttu on neid lihtne pesta.

* Pico roostevabast terasest keedupotil on satiinviimistlusega ja kriimustuskindel pind. Tänu kumerale servale saab sealt vedelikku täpselt valada. Sobib igat tüüpi pliitidele.

* Fiskarsi sarja „Rotisser” kööginõud on valmistatud kergest alumiiniumist, mis juhib hästi soojust, ja on kaetud vastupidava nakkumatu pinnakattega Hardtec Superior™. Ainulaadse tehnoloogiaga Optiheat™ välditakse panni ülekuumenemist induktsioonpliidil. Võib kasutada kuni 240° ahjus. Sobib kõikidele pliiditüüpidele.

* Fiskarsi malmnõude „Norden” unikaalse pinnatöötluse Thermium™ tõttu on neil mittenakkuvad omadused isegi kõrgematel temperatuuridel, kaitseb ka rooste eest. Eemaldatav kuumaalus on valmistatud Soome kasest. Sobib kõikidele pliiditüüpidele. Ahjukindel kuni 240° juures. Käsitsi pestav.

 

Millist panni kasutada?
 

Johtuvalt panni materjalist erineb nii selle kaal, paksus, soojusjuhtivus, vastupidavus ja hind. Olenevalt sellest, kui palju ja mida kodus süüa tehakse, tuleks kasutada ka erinevaid panne.

Liha prae roostevabast terasest pannil, mis sobib erinevatele pliiditüüpidele. Pannid on topeltpaksu põhjaga, vastupidavad ja kriimustuskindlad, sobivad ka praeahju.

Hautisi ja ahjuroogi valmista pigem (sügavas) malmpannis, mida saab kasutada ahjus. Rasked, mistõttu võivad kahjustada keraamilist pliidiplaati.

Kaalult kergeid alumiiniumpanne on nii graniit- kui ka keraamilise kattega. Väga vastupidava graniitkivist kattega pannil võib kasutada metallist pannilabidaid. Keraamilise kattega pannid kannatavad kuumust ja on kriimustustele vastupidavad.

Nakkumatu kattega panni sisepind on nakkumisvastaste omadustega, kuid õrn. Soojeneb kiiresti, nõuab vähe rasvainet, kuid süüa tehes tuleks vältida teravaid (metall)riistu. Panni tuleb puhastada kuuma veega ja kuivatada paberiga.

Sarnased artiklid