Tervistavad paarisrakendid ehk milliseid toite tuleks süüa koos
Siiri Lelumees
Brokolis olevat kaltsiumi omastab keha kõige kergemini. | Shutterstock

Uuringud näitavad, et mõned toidud mõjuvad tervisele ja salenemispüüetele koos süües-juues paremini, kui neid eraldi tarbides.

Toitumisteadlased on aastakümneid uurinud, miks mõned toidud mõjuvad tervisele koos süües paremini kui eraldi. Toome välja mõned toiduained, mille hea koosmõju on teaduslikult tõestatud.


Makaronid + palsamiäädikas = trimmis kõht

Makaronitoidud, soovitatavalt täisterajahust, täidavad küll kõhu kiiresti, aga juba mõne tunni pärast võid uuesti näljane olla. Proovi süüa makarone koos palsamiäädikaga. Äädikhape aeglustab seedimist ja aitab glükoosil tärkliserikkast toidust imenduda, see omakorda aitab tasakaalustada veresuhkru tõusu ja langust. Nii püsib täiskõhutunne kauem.
Arizona ülikooli teadurid leidsid, et kui lisada tärkliserikkale toidule kaks supilusikat palsamiäädikat, hoiab see kuni 20 protsendi ulatuses ära veresuhkru äkilised tõusud ja langused.

 

Tomatid + oliiviõli = siledam nahk

Tomatis leiduv lükopeen aitab vältida päikesekahjustusi nahal. Et aga saada pringimat ja siledamat nahka, tasub kasta tomat enne söömist oliiviõlisse – nii suudab keha paremini lükopeeni omastada.
Lisaks on oliiviõlil teisigi nahale kasulikke omadusi. Näiteks teadusajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringus leiti, et inimestel, kes söövad palju oliiviõli, on vähem kortse. Selle põhjuseks võib olla asjaolu, et oliiviõli aitab kaitsta oksüdatiivse stressi eest, mis vanandab nahka.

 

Punane paprika + kikerhernes = rohkem energiat

Eriti naised ei saa toidust küllaldaselt energiat andvat rauda, kuna taimetoidust saadav raud ei imendu hästi. Kikerhernes sisaldab rohkesti rauda, aga et keha selle kätte saaks, peaks kikerherneid sööma koos punase paprikaga. Paprikas on C-vitamiini, mis aitab kaasa raua omastamisele.

 

Spinat + avokaado = parem nägemine

Spinatis on küllaga luteiini ja A-vitamiini – need mõlemad on vajalikud silmade terviseks. Avokaadogi sisaldab samu aineid, kuid lisaks on selles veel häid rasvu, mis aitavad kehal luteiini ja A-vitamiini paremini omastada.

 

Kaerahelbed + õunad = tervem süda

Kaeras leidub ohtralt beetaglükaani, vees lahustuvat, kolesterooli alandavat kiudainet. Beetaglükaan moodustab koos veega geelja kihi, mis takistab kolesterooli imendumist verre. Bioorgaanilise keemia filosoofiadoktor Katrin Saki sõnul suurendavad beetaglükaanid ka organismi kaitsevõimet ja võitlevad vähitekke vastu.

Õuntes on aga palju flavonoide, mis on suurepärased antioksüdandid, aitavad võidelda vabade radikaalide vastu, kaitsta südame tervist ning ennetada teatud vähivorme. "Flavonoididel on 50 korda suurem antioksüdatiivne aktiivsus kui näiteks C- ja E-vitamiinil," kinnitab toitumisteadlane Mai Maser.

 

Roheline tee + sidrun = vähiennetus

Roheline tee sisaldab antioksüdante, mis parandavad hea ja halva kolesterooli suhet ning soodustavad arterite vereringet. Roheline tee võib aidata vähendada kahjulikku mõju, mida tärkliserikkad toidud veresuhkrule avaldavad, kinnitab uuring teadusajakirjas Molecular Nutrition and Food Research.

Lisaks sisaldab roheline tee katehhiine, mis on tuntud oma vähivastase toime poolest. Kahjuks suudab ainult 20 protsenti katehhiinidest seedekulglas ellu jääda. USA-s asuva Purdue ülikooli teadlased leidsid, et kui rohelisse teesse pigistada sidrunimahla, suureneb seedekulglas katehhiinide hulk 13 korda. Sidrunimahla asemel võib kasutada ka apelsini-, laimi- või greibimahla.
Võid teesse panna ka veidi suhkrut (üks teelusikas annab umbes 16 kilokalorit), mis aitab kehal katehhiine paremini omastada.

"Rohelise tee joomine võib vähendada ka kindlat tüüpi verevähkide riski, seejuures on positiivset efekti näidatud umbes viie ja enama tassi rohelise tee joomisel päevas. Samuti seostub rohelise tee rohke joomine 48 protsenti väiksema lümfisüsteemivähkide riskiga," selgitab Katrin Sak.

 

Brokoli + munad = PMS-i leevendus

Teadusajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud uuring näitas, et naised, kes said toidust rohkesti kaltsiumi ja D-vitamiini, kannatasid premenstruaalse sündroomi (PMS) all 30–40 protsenti vähem kui need, kelle menüüs oli selliseid toite vähe. Brokolis olevat kaltsiumi omastab keha kõige kergemini, samal ajal kui munad on suurepärane D-vitamiini allikas.

 

Probiootiline jogurt + linaseemned = parem seedimine

Magu on koduks rohkem kui 400 bakteriliigile – osa neist on sõbralikud, teised mitte. Kui halvad bakterid hakkavad heade üle võimust võtma, aeglustub nii seedimine kui ka kogu keha ainevahetus.
Probiootilised jogurtid on loodud just selleks, et head bakterid saaksid seedekulglas mõnusasti elada. "Kõige sagedamini kasutatakse probiootikumidena piimhapet tootvaid baktereid, näiteks laktobatsille, bifidobaktereid, kuid ka pärmseeni ja teisi batsille," selgitab allergoloog Kaja Julge. "Probiootilised toidud vajavad aga prebiootilist tuge – toidu seedumatuid koostisosi, mis soodustavad jämesooles meie normaalse mikrofloora, eriti bifidobakterite kasvu ja paljunemist." Prebiootikume leidub näiteks linaseemnetes.

 

Kanaliha + bataat = tugevam immuunsüsteem

Bataadis leidub palju immuunsüsteemi tugevdavat A-vitamiini, see aga ei imendu ilma tsingita. Tsinki leidub lihas: kana-, looma- ja sealihas. Süües bataati koos kanalihaga, suudab su keha A-vitamiini hästi omastada.

Artikli märksõnad