Rauarikkad toiduained. Mida süüa ja mis aitab raual imenduda?

Kodutohter
Herned, aedoad, porgand, sibul - need kõik on head raua allikad. | Shutterstock

Kõige loomulikum ja parem oleks meie organismile vajalikku rauda ammutada mitmekesisest toidust. 

Teraviljatooted

Hirss, sojauba (100 grammis rauda üle 5 mg).

Täisteratooted – rukis, nisu, kaer, speltanisu, tatar, oder, riis (100 grammis rauda 2,5–5 mg).

C-vitamiini rikkad tooted ja joogid tõhustavad raua imendumist. Joo toidu kõrvale marja- või puuviljamahla.

Hapendatud leiva raud on organismile kõige kergemini omastatav. Viljatoodetes leiduv fütaat aeglustab raua imendumist. Leiva hapendamine parandab raua imendumist.

 

Aedviljad

Spargelkapsas, aedoad, herned (100 grammis rauda üle 5 mg).

Apteegitill, mustjuur, bataat, kukeseen (100 grammis rauda 2,5–5 mg).

Spinat, idud, porgand, porru, suvikõrvits, roheline sibul (100 grammis rauda 2,5 mg).

Oksaalhape spinatis nõrgendab raua imendumist organismi.

 

Seemned, pähklid

India pähklid, kõrvitsaseemned, seesamiseemned, pistaatsiapähklid, päevalilleseemned (100 grammis rauda üle 5 mg).

Kreeka pähklid, maapähklid (100 gram-mis rauda 2,5–5 mg).

Pähkleid ja seemneid ei tasu süüa liiga suurtes portsjonites, kuna need on väga energia- ja rasvarohked.

Sarnased artiklid