Köögiviljad lumehangest. Talvituvad köögiviljad

Minu Aed
Porrulauk. | Shutterstock

Miks mitte jätta vähemalt osa külmakartmatust aiakraamist koristamata ning nautida kevadeni peenrast võetud värskeid ande!

Kuna meie talved on aina pehmemad, võib teada-tuntud talvitujad rahuliku südamega peenrale või mulda jätta. Näiteks aed-mustjuure (Scorzonera hispanica), maapirni ehk topinamburi ehk mugul-päevalille (Helianthus tuberosus), pastinaagi ehk aed-moorputke (Pastinaca sativa) ja porgandi (Daucus) saab välja kaevata kas või südatalvel, kui vaid labidas maasse läheb.
Nii nagu eespool nimetatud elavad liivakas ning vett läbilaskvas kasvukohas üpris kenasti talve üle ka petersell (Petroselinum crispum), porrulauk (Allium porrum), roos- ehk brüsseli kapsas (Brassica oleracea var. gemmifera) ja lehtkapsas ehk kale (Brassica oleracea subsp. acephala). Viimane talub kuni 15 kraadi pakast ning paistab oma purpurjate või roheliste käharate lehtedega lume seest kohe silma. Paljud kasvatavadki teda dekoratiivtaimena iluaias.

Enne külmi on vaja mustjuurel, pastinaagil ja porgandil pealsed maha lõigata ning taimed katta kuuseokste või/ja puulehtedega. Nende all pinnas väga kergesti ei külmu, nii et juurikad saab üsna lihtsalt maast kätte. Kevadel enne kasvuaja algust ülesvõetud porgandid-pastinaagid-mustjuured ja topinamburid on eriti hõrgu maitsega.

Petersellile, porrulaugule ja rooskapsale asetatud paarist kuuseoksast piisab, et nad muretult talvituksid.

 

TALVITUVAD KÖÖGIVILJAD

Aed-mustjuur (Scorzonera hispanica)

Maapirn (Helianthus tuberosus)

Pastinaak (Pastinaca sativa)

Porgand (Daucus)

Petersell (Petroselinum crispum)

Porrulauk (Allium porrum)

Rooskapsas (Brassica oleracea var. gemmifera)

Lehtkapsas (Brassica oleracea subsp. acephala)

Sarnased artiklid