Pikalt valmiv gurmeemugul. Soovitame häid juursellerite sorte

Kaja Kurg
Ära pane sellerit sinna, kus eelmisel aastal kasvasid sarikalised: seller, petersell, porgand, pastinaak, till. | Shutterstock

Juurseller on lahke anniga köögivili – seni, kuni tema hõrgumaitseline vürtsikas juurvili maa sees paisub, saab kasutada toidu maitsestamiseks aromaatseid lehti.

Juurseller (Apium graveolens var. rapaceum) on ühtaegu nii juurvili kui maitsetaim. Tal on kaks kena õde: lehtseller ja varsseller. Kõik kolm on aedselleri teisendid. Seller kuulub sarikaliste sugukonda. Ta on kaheaastane rohttaim: esimesel aastal kasvatab lehepuhmiku, teisel aastal õitseb ja valmib seeme.

Kuna juurselleril on pikk kasvuaeg – tärkamisest tarbimiseni võib minna kuni 200 päeva – pole teda just kerge kasvatada. Lisaks on tal mõned erinõuded, mida teadmata võib hõrgu juurvilja viljelus ebaõnnestuda. Aga kui kõik läheb hästi, siis on kindlasti põnev võrrelda, kuidas maitseb enda kasvatatud ja poest ostetud sellerimugul. Seemet valides eelista varasemaid sorte, mida saab hakata rutem tarvitama.

Selleri kohta on hea teada, et ta on ülimalt tervislik. Kosutab närvisüsteemi, parandab nii vaimset kui füüsilist töövõimet, normaliseerib vere suhkrusisaldust, on hea diureetikum, aitab ravida podagrat, viib välja liigestesse kogunenud sooli, antibakteriaalse toime tõttu on hea organismi puhastaja.


Alusta varakult

Pika kasvuaja tõttu tuleb istikud ette kasvatada. Külva seeme märtsi esimesel poolel. Istikuperiood kestab paar kuud, siis on taimed piisavalt suured peenrale istutamiseks.

Seemned idanevad aeglaselt, paar-kolm nädalat. Tärkamise kiirendamiseks võid neid enne külvi ööpäev toasoojas vees leotada ja seejärel lasta niiske riide vahel 1–2 päeva paisuda.

Külva ühekaupa kassetti või külvipotti. Võid külvata ka karpi, aga siis tuleb taimehakatisi pikeerida. Kuna selleriseeme vajab idanemiseks valgust, kata ta hästi õhukeselt külvimulla või liivaga. Külvinõule aseta kile või klaas, et idanev seeme saaks valgust ja muld püsiks niiske.

Kuni tärkamiseni vajavad külvid soojust (20–22 °C). Kui pikemalt on jahedam (alla 17 °C), ei moodustu ilusaid juurvilju. Pärast tärkamist hoia külve mõni päev jahedas (10 –12 °C), et tõusmed välja ei veniks. Sobiv temperatuur istikute kasvuks on 15–18 °C. Taimetited edenevad alguses aeglaselt. Külvikastis sirgunud taimed pikeeri eraldi pottidesse siis, kui on ilmunud esimene pärisleht.

 

Istikupotist peenrale
 

Välja saab taimed istutada siis, kui öökülmi enam pole ja muld on küllaldaselt soojenenud. Istikul peab olema vähemalt neli pärislehte.
Peenramaal kohta valides pea kinni viljavaheldusest. Ära pane sellerit sinna, kus eelmisel aastal kasvasid sarikalised: seller, petersell, porgand, pastinaak, till, köömen.

Juurseller vajab sügavalt haritud ja hästi viljakat mulda, et kasvaks ilus priske juurvili. Istutades tõmba peenrale vagu, täida see kompostiga ja puista sellele veel lehtpuutuhka. Viimane sisaldab boori, mida seller väga armastab. Kasvuajal võib kasutada ka spetsiaalset boorväetist. Juurseller lepib ka poolvarjulise kohaga, kuid ei talu kuiva mulda. Niiskuse hoidmiseks kata peenar u 10 cm paksuselt rohuhakmega.

 

Kasvuaeg ja koristus
 

Ilusamate juursellerite saamiseks lisa suve keskel kastmisveele mõnda taimeleotist (kõrvenõges, võilill, varemerohi, põldosi) või köögiviljaväetist. Peenart rohides ära aja juurvilja ülemisele osale mulda peale, sest siis tekib mugulale rohkem külgjuuri. 

Juuremugul kasvab jõudsamalt, kui suve teisel poolel lehekodarikult äärmisi puitunud varsi vähehaaval ära rebida. Siledama mugula saamiseks võid augusti keskel selle ümbert mulda vähemaks võtta ja ülemised külgjuured terava noaga läbi lõigata, pärast aja muld jälle tagasi.

Jahedatel sügisöödel (alla 10 °C) kasuta peenral katteloori, sest jahedus muudab viljaliha kiuliseks ja pärsib mugula kasvu. Juurseller võta üles enne suuremaid öökülmi. Murra mugulalt vanemad lehed, kodariku keskele jäta 4–5 noort lehte. Külgmised juured lõika ära, alumisi kärbi. Pärast tahenemist pane mugulad jahedasse kohta liiva sisse hoiule. Tükeldatud ja blanšeeritud juursellerit saab säilitada ka sügavkülmas.

Talvel on juursellerit aknalaual lihtne värske rohelise saamiseks ajatada. Pane juurvili niiske kasvuturba sisse, tipp jäta välja. Kasta mõõdukalt toasooja veega. Lehti hakkab saama kolme-nelja nädala pärast.


Häid sorte
 

’Balena’ F1 – varane (kasvuaeg 108 päeva), ennakõidumiskindel, püstise madala lehestikuga, juurvili ümar ja siledakooreline.

’Brilliant’ – varasepoolne, suured valge sisuga siledad ümarad juurviljad (läbimõõt 8–14 cm), vähe kõrvaljuuri.

’Monarch’ – valge viljaliha mahlane ja tihke, ei ole kiuline, külgjuured väheldased.

’Alabaster’ – oma headust tõestanud sort hobiaednikele, suur sile ümar juurvili, püstised lehed, säilib hästi.

’Dolvi’ – juurvili sile, mahlane sisu väga maitsev, ilma vähimagi kibeda kõrvalmaitseta, hea säilivusega.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid