Šokolaadi viis head omadust

kodus.ee
Mõõdukas tumega šokolaadi tarbimine teeb tervisele head. | Shutterstock

Valentinipäeva magusalembuses tuletame lugejatele meelde, et mõõdukas tumeda šokolaadi nosimine on tervisele kasulik.

* Alandab vererõhku ja ennetab südamehaigusi. Tume šokolaad aitab kaasa kõrgenenud vererõhu alandamisele. Tume šokolaad mõjub veresoonte seina rakkudele lõõgastavalt, mille tulemusel laieneb veresoonte valendik ning alaneb kõrgenenud vererõhk. Šveitsi teadlaste juhitud rahvusvahelises uuringus selgus, et tume šokolaad mõjub ka südame enda veresoontele (koronaaridele) neid laiendavalt. Tumeda šokolaadi tarbimine vähemalt 14 päeva jooksul alandab kõrge vererõhu korral seda keskmiselt 5 mmHg. Sellega võib vähendada südamehaiguste riski kuni 20% võrra.

Tume šokolaad sisaldab flavonoide katehhiine, mis on antioksüdandid ja aitavad tugevdada südame ja veresoonte seinu ning kaitsta keharakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest.  2. tüüpi diabeedi korral aitab tume šokolaad hoida kõikuvat veresuhkru taset stabiilsena.

* Vähendab suus kaariese tekke ulatust. Hambakaariese teke ei ole üldsegi šokolaadiga seotud, pigem vastupidi – puhas šokolaadi koostisesse kuuluv kakaovõi vähendab happesust suus ja kaariese naastu tekke ulatust.

* Hoiab mälu värskena. Šokolaadis leiduv flavonoid epikatehhiin aitab hoida ajurakke, kuna soodustab kapilaarides verevoolu ja uute kapillaaride teket. Seda on uurinud näiteks Prantsuse füsioloogia ja neurokeemia doktor Astrid Nehling (2012). Astrid Nehlingi (2012) uuringute põhjal aitab tume šokolaad hoida ära eakatel aju degeneratiivseid muutusi ja hoida mälu värskena, kuid ei ole selge, millisest vanusest alates peaks hakkama seda regulaarselt sööma.

* Annab energiat: Šokolaadis olev kofeiin kiirendab südame löögisagedust, teeb erksamaks ja energilisemaks. Šokolaadi 100 grammis võib olla sama palju kofeiini kui ühes tassis (1,25 dl) keskmise kangusega kohvis. 30 grammis suhkruta šokolaadis on 59 mg kofeiini ja 351 mg kofeiiniga sarnast ainet teobromiini.

* Tõstab tuju. Šokolaad aitab hoida ära stressi ja loob hea meeleolu, kuna stimuleerib nn õnnehormooni endorfiini teket. Kakao flavonoide uurinud dr Astrid Nehlingu sõnul tekitabki šokolaadi söömine sellest tingitult ka väga mõnusat enesetunnet.

NB! Siiski nenditi Saksa teadlaste uuringus, kus kinnitati tumeda šokolaadi head mõju vererõhu alandamisele, et kui süüa kolme kuu jooksul iga päev 25 g šokolaadi, võib ette tulla kehaalu kerget suurenemist!

Allikas: toiduliit

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid