Just nii kaua idandatud seemnetes on kõige rohkem väärtuslikke aineid. Idandamise nipid

Kodutohter
Et idandid on kiudainerikkad, toidavad need soolestiku rakke, puhastavad organismi, väljutavad ülemäärast kolesterooli ja täidavad hästi kõhtu. | Shutterstock

Just nüüd on õige aeg kasvata endale ise toas kevadvirgutust – idandeid. Need annavad vähe toiduenergiat, kuid see-eest rohkesti eluindu.

Kuivas seemnes on kõik vajalik taime arengu ootel olemas. Kui niiskus paneb seemne idanema, hakkab tööle võimas ensüümivabrik, mistõttu kõik seemnes peituvad kasulikud ained muutuvad meie organismile hõlpsasti omastatavaks. Lisaks sellele toimuvad biokeemilised protsessid, mis suurendavad seemnete toiteväärtust mitu korda.

 

Kasulikku tuleb juurdegi
 

Kui seeme idaneb, tekib palju C-vitamiini, mida kuivas seemnes peaaegu polegi; suureneb märgatavalt B-rühma vitamiinide kogus (B2-vitamiini hulk isegi neli korda); mitmekordistub E-vitamiini sisaldus. Lisaks annavad idandid kaaliumi, magneesiumi, rauda jt mineraalaineid. Et idandid on kiudainerikkad, toidavad need soolestiku rakke, puhastavad organismi, väljutavad ülemäärast kolesterooli ja täidavad hästi kõhtu.
Uuringute järgi on kõige suuremal hulgal väärtuslikke aineid 72-tunnise idandamise järel – hiljem hakkab taim neid juba oma kasvuks kasutama.

 

Mis sobib kõige paremini
 

Idandada võib kõiki just selleks mõeldud seemneid, mida saab osta looduspoodidest. Külviseemned võivad olla töödeldud kemikaalidega, mistõttu nende seemnete idud süüa ei sünni.
Idandamiseks on head näiteks nisu, rukis, kaer, lutsern, rukola, brokoli, kikerhernes, aeduba, munguba, lambalääts, redis, päevalill, salatkress, lina...

NB! Ei sobi tomat ega põlduba, kuna nende idandeid peetakse mürgiseks.

 

Üks võimalus purgis
 

Kui idandamiseks spetsiaalset anumat ei ole, saab seda teha näiteks marliga kaetud purgis. Sel juhul kasuta seemneid, mida võib süüa koos võrsetega, sest neid hiljem üksteisest eraldada on raske. Arvestada tuleb sellegagi, et näiteks üks supilusikatäis lutserniseemneid täidab paisudes viie-kuue päevaga liitrise purgi. Ubade-läätsede maht suureneb vähemalt kümme korda.

* Pese seemned rohke veega puhtaks ja pane 12 tunniks leigesse vette ligunema.

* Steriliseeri purk keevas vees.

* Pane seemned purki ja kinnita kummivõruga peale marli.

* Hoia purki soojas ja pimedas alaspidi suuga veidi viltu (pane midagi serva alla).

* Suurte ubade ja teiste suurte seemnete idudel lase pimedas kasvada umbes 2 cm pikkuseks.

* Loputa idusid vähemalt kolm korda päevas, rohkem on veel parem: vala läbi marli umbes pool purki leiget vett, liiguta natuke ja nõruta vesi välja.

* Kui idude külge tekivad idulehed, tõsta purk päevavalgesse, mitte päikse kätte, et idulehed muutuksid roheliseks.

* Järgmisel päeval kalla idandid suurele taldrikule ja nopi välja idanemata seemned.

* Külmkapis seisavad kuni nädala.

 

Sarnased artiklid