Miks eelistada värvilisi vilju?

Margus Maripuu
Shutterstock

Värviküllastes köögiviljades on palju fütotoitaineid, millel on vähivastane, südame- ja veresoonkonna haigusi ennetav toime. Tervisekasu on suurem, kui süüa erinevat värsket kraami – puuvilju, marju ja aedvilju – koos, mitte ükshaaval.

Lillades puu- ja juurviljades leidub suures koguses antioksüdante. Sinised, mustad, tumepunased ja lillad puu- ja juurviljad sisaldavad palju antotsüaani ehk antioksüdanti, mis aitab vähendada kolesterooli sisaldust, kaitsta silmi, võidelda oksüdatiivse stressiga ning ennetada südamehaigusi ja vähki.

Traditsioonilises Hiina meditsiinis usuti, et lillades toonides puu- ja juurviljad aitavad kehast väljutada mürkaineid. Nüüdseks on mitmest teadusuuringust selgunud, et see on tõsi. Teadlased reastasid 4 puu- ja juurvilja, mis sisaldavad suures koguses antotsüaani, mida võiks regulaarselt tarbida.

Edasi lugemiseks

Sarnased artiklid